Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun

Celý MS kraj |

Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Mošnovský JOB AIR získal zakázku na opravy letadel Eurowings

2. listopadu 2023 17:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třináct Airbusů Eurowings dorazí do mošnovského hangáru JOB AIR Technic k údržbě během letošní zimní sezóny. Zástupci obou společností se na tom dohodli na akci MRO Europe v Amsterdamu. Součástí kontraktu je i zimní sezóna 2024/2025, kdy hangáry JOB AIR Technic přivítají další letouny.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

18. září 2023 14:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.


Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Dolních Vítkovicích odstartoval první letošní Pojez fest. Jeho součástí byl i Den s Technotrasou

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě zaplnili milovníci dobrého jídla. Uskutečnil se tady už 3. ročník Pojez festu, který zároveň lákal návštěvníky na technické atraktivity Moravskoslezského kraje.

Crossfitové závody v DOV prověřili celkovou zdatnost sportovců

Dnes 9:07 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě patřila klasickým crossfitovým závodům. Ve venkovní tělocvičnu se proměnil prostor u Bolt toweru, kde si změřilo síly i kondičku na 140 soutěžících.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun
Vydáno 25. ledna 2024 17:45, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

foto: Letiště Ostrava

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041206/ostravske-letiste-cekaji-podle-ministra-financi-investice-ve-vysi-az-osmi-miliard-korun