Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

Celý MS kraj |

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Z ostravského letiště letos můžete na dovolenou do 29 destinací

14. února 2024 16:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravské letiště zahájilo sezónu charterových letů. Dostupných bude celkem 29 destinací ve 12 zemích. Nově je možné letět například do italské Lamezie, na Fuerteventuru, do Albánie, Černé Hory, španělské Malagy, a dalších šesti destinací.

Nová nákladní linka do Kazachstánu podpoří další rozvoj ostravského letiště

29. března 2024 12:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákladní doprava na ostravském letišti se i nadále rozrůstá. Její další rozvoj zajistí společnost EGT Express, od dubna 2024 posílí svou síť nákladních letů o pravidelnou linku do kazašské Almaty. Lety budou provozovány 1x týdně letadlem Boeing B767 letecké společnosti MyFreighter.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Včera 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

8. května 2024 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

8. května 2024 18:05 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

8. května 2024 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

8. května 2024 9:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

8. května 2024 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

8. května 2024 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení
Vydáno 18. září 2023 14:24, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

dynamická ukázka; zdroj foto: Policie ČR

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039173/policiste-resili-na-dnech-nato-dopravu-ztracene-deti-i-jedno-napadeni