Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Adéla Pluhaříková

Proběhl již 15. ročník opavské olympiády pro handicapované

17. června 2023 17:15 | Opava | Adéla Pluhaříková

Už 15 let se setkávají děti i dospělí s handicapem na paralympiádě v Mařádkově základní škole. K soutěžícím dětem z mateřských, základních i středních škol se připojili klienti z chráněných dílen.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

17. června 2023 17:09 | Opava | Adéla Pluhaříková

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

9. ročník Opavského robocupu, studenti programovali pohyb virtuálního robota

17. června 2023 17:06 | Opava | Adéla Pluhaříková

9. ročník Opavského robocupu je minulostí. Soutěž pro střední školy v programování robotických systémů pořádá ústav Informatiky Slezské univerzity a každoročně se jí zúčastňují desítky studentů.

Opava bojuje proti alkoholu a cigaretám u mladistvých

17. června 2023 17:06 | Opava | Adéla Pluhaříková

Město a nezisková organizace Elim Opava bojují proti prodeji alkoholu a cigaret mladistvým. Na problematiku upozornili ve veřejném prostoru zejména červnovými akcemi. Podle průzkumů začínají děti s cigaretami a alkoholem experimentovat už kolem desátého roku.

Druhý ročník opavského Biatlonu bez lyží proběhl pro základní školy i pro veřejnost

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Opavské středisko volného času zorganizovalo druhý ročník městského Biatlonu pro základní školy. Soutěžící z osmi škol nejen z Opavy poměřili své síly přímo v centru města. Absolutním vítězem byli studenti sedmé třídy z Masarykovy základní školy.

ZUŠ Open v Opavě proběhl v červeném kabátě, nechyběl tanec, hudba nebo pochod městem

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Žáci ze všech oborů opavské zušky se představili na happeningu Colours of ZUŠ. Kromě pochodu napříč centrem Opavy proběhlo několik koncertů a vystoupení na třech různých místech ve městě. Akce proběhla v rámci celostátního festivalu základních uměleckých škol ZUŠ Open.

Proběhla studentská soutěž v míchání drinků Kofola Cup

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Barmanská soutěž Opavské hotelové školy. Studenti několika oborů předvedli, co se během studia naučili a před porotou míchali drinky. Jejich úkolem bylo nejen předvést vypilovanou techniku při přípravě chutného nápoje, ale i volba marketingové strategie.

Na Opavský den dětí se připojily také složky IZS

10. června 2023 16:20 | Opava | Adéla Pluhaříková

Pojďme se ještě vrátit k prvnímu červnovému víkendu, kdy se v Opavě slavil den dětí. Do dvoudenního programu se zapojily záchranné složky, knihovny i školy. Zároveň odstartovalo sezonu městské koupaliště.

Skončila květnová výzva Do práce na kole v Opavě

10. června 2023 16:14 | Opava | Adéla Pluhaříková

Opava se i letos připojila k celorepublikové kampani Do práce na kole. Chce tak přispět k lepšímu životnímu prostředí, tedy ulevit městu od automobilové dopravy, a podpořit zdravý životní styl občanů.

Opava darovala dva autobusy na Ukrajinu, budou nabízet zdravotnickou pomoc

7. června 2023 16:40 | Opava | Adéla Pluhaříková

Město Opava darovalo neziskové organizaci dva městské autobusy, které budou sloužit na Ukrajině v osvobozených oblastí. Autobusy projdou úpravami, aby následně mohly sloužit jako hygienický a stomatologický.

Komerční sdělení více

Bezplatné vyšetření znamének v 15 městech dnes začíná v Opavě

Bezplatné vyšetření pigmentových znamének ve speciálním stanu mohou ode dneška podstoupit lidé v 15 městech republiky. Umožní to veřejně prospěšná akce Spolu proti melanomu, která se koná ve dnech 13. května až 6. června a dnes začíná v Opavě na Horním náměstí. Akci pro širokou veřejnost pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna již posedmé.

FN Ostrava získala prostředky na modernizaci Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství

Fakultní nemocnice Ostrava získala z Národního plánu obnovy Ministerstva zdravotnictví dotaci téměř 50 mil. korun na obnovu stávajících nebo nákup nových zdravotnických prostředků, přístrojového vybavení a technologií pro rehabilitaci pacientů po kritických stavech. Robotická neurorehabilitace nebo virtuální realita umožní intenzivnější rehabilitaci pacientů s poruchami centrální nervové soustavy a s posttraumatickými stavy pohybového aparátu či pacientů po ortopedických operacích nebo amputacích.


NDM odhalí 12. května pamětní desku tenoristovi Richardu Kublovi a jeho sestře Marii

Vedení Národního divadla moravskoslezského odhalí v den posledního představení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 pamětní desku další výrazné divadelní osobnosti. V Roce české hudby a současně k 80. výročí jeho úmrtí vzdá poctu světoznámému tenoristovi a smetanovskému interpretovi RICHARDU KUBLOVI (1890–1964) a zároveň uctí i jeho sestru Marii (1891–1974), učitelku hry na klavír a jeho celoživotní oporu.

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.

Více