Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

Frýdek-Místek |

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

zdroj videa: Policie ČR

Mladá dívka měla neuvěřitelné štěstí v neštěstí. V pondělí odpoledne jí spadl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho chytit, ale na kamenech uklouzla a spadla do řeky. 

zachráněná dívka: "Telefon mi vyklouzl z tašky a v reflexu jsem se ho snažila na kamenné zdi chytit. Vůbec mě v ten moment nenapadlo, že by mi to mohlo nahoře uklouznout. Kdyby mi telefon spadl do splavu, tak by mě ani nenapadlo pro něj jít.

Následně ji strhl silný proud. Zachytila se klády na hladině a ve vodě byla minimálně 15 minut, než si jí všiml svědek, který zalarmoval hasiče, policisty a záchranáře.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Tříčlenná hlídka policistů ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství se vracela v pondělí po 15. hodině na základnu ve Frýdku-Místku. Ve vysílačce šlo hlášení operačního střediska o ženě topící se v řece Ostravici, poblíž soutoku s Morávkou. Policisté díky místní znalosti věděli, že soutok je poblíž. V mžiku otočili vozidlo a vyrazili."

Na místě spatřili strážníka Městské policie Frýdek-Místek s lanem a plovákem, kterého se zhruba dva metry od břehu držela mladá žena po pás v chladné vodě. Byla evidentně vysílená, neboť určitou dobu trvalo, než její volání o pomoc uslyšeli kolemjdoucí a přivolali pomoc. Ženě se nedařilo dostat na břeh, protože voda u splavu se točí ve válci, je tam silný proud a strmý břeh.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Nebylo nač čekat. Policista nprap. Ryška vběhl okamžitě do řeky a uchopil ženu tak, ať ji nestrhne proud do větší hloubky. Z břehu mu kolega hodil házecí pytlík. Policista upevnil lano házecího pytlíku na ženě, tím ji jistil. Lano tak perfektně posloužilo pro případ, že by ženu strhnul proud do hlubší vody. A to reálně hrozilo."

Mezitím dorazili na místo i profesionální a dobrovolní hasiči.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči, oblečeni do speciálních obleků pro práci na vodě, započali, ihned, po příjezdu na místo události záchranné práce. V té době se v jezu nacházela nejen zmiňovaná žena, ale také policista, který ji za pomocí lana jistil a bránil tak jejímu stržení proudem. Hasiči zachránili nejprve zraněnou a vyčerpanou ženu, posléze pomohli do bezpečí pevné půdy pod nohama i policistovi. Ženě byl pak, až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby na místo události, poskytnut tepelný komfort."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Pacientka se záchranáři komunikovala, nejevila známky tonutí, byla však silně podchlazená a měla zraněnou hlavu. Posádka jí zajistila tepelný komfort a po provedení přednemocniční neodkladné péče ženu transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde byla předána na centrálním příjmu."

Celý příběh tak má šťastný konec, a to především díky pohotové reakci a součinnosti všech zúčastněných složek.

zachráněná dívka: "Jsem moc vděčná za záchranu a děkuji všem, kteří mi pomohli. Už na místě jsem se také omlouvala, že kvůli takové blbosti mě museli zachraňovat."

Michal Ryška, člen speciální pořádkové jednotky: "Bylo skvělé, že všichni ze záchranných složek na místě věděli, co mají dělat. Na břeh se nebylo možné dostat, kameny klouzaly, nebylo se o co zapřít nebo čeho chytit, proud byl silný. Ale zvládli jsme vše. Určitě k tomu přispěla společná cvičení s hasiči i zdravotníky, které absolvujeme. I znalosti a dovednosti, které získáváme v rámci našich výcviků, já jsem absolvoval právě záchranné práce ve vodě. Vše se mi opravdu hodilo. U policie jsem 11 let, z toho 8 let na jednotce, přičemž to není moje první akce, kdy jsem někoho zachraňoval. Jsou různé krizové situace, ve kterých se lidé ocitají, a my jim pomáháme. To je naše poslání."

Policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství se specializují také například na pátrání po osobách nebo záchranu osob z vody. Realizují cvičení na různá témata, jejichž cíle je prověřit připravenost policistů a současně možnosti technického vybavení. Důležité jsou rovněž nácviky či praxe u dalších záchranných složek, hasičů a zdravotníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

V opavském Stříbrném jezeře se topil patnáctiletý chlapec

19. července 2023 17:56 | Opava | Jiří Cileček

Další případ tonutí na opavském Stříbrném jezeře zaměstnal ve středu odpoledne záchranáře. Topil se tam patnáctiletý chlapec. Vytáhli ho kamarádi a svědci, kteří mu poskytli první pomoc. Sanitka ho poté převezla do nemocnice.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

7. května 2024 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

7. května 2024 19:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

David Palkovský přivezl z US Open v pickleballu čtvrté místo

7. května 2024 20:30 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Jedním z menších, ale nejrychleji se rozšiřujících sportů na světě je pickleball. Vznikl v roce 1965 v USA a v posledních letech zakořenil i u nás. Baštou pickleballu v našem kraji je Dobrá u Frýdku-Místku. Zatím se zde provozuje tento mladý sport v hale, ale velmi brzy vyroste velký venkovní areál specializovaný právě na pickleball.

Na náměstí ve Frýdku-Místku soutěžili hasiči ve vyprošťování

Náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta. Nejlépe zásah zvládli hasiči z Třince, kteří postupují na Mistrovství České republiky.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Bývalá Záložna ve Frýdku-Místku chystá druhý ročník akce art of život

Design, móda, hudba i gastronomie. Na to vše láká v pořadí už druhý ročník unikátní akce art of život. Ta najde opět své místo v bývalé záložně ve Frýdku-Místku. Letos organizátoři program ještě rozšířili o další novinky a zvětšily také prostory akce. Probíhat bude uvnitř i venku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Silný noční požár bytu ve Frýdku-Místku, 13 lidí skončilo v péči záchranářů, škoda 2 miliony

5. května 2024 10:13 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Požární poplach a silný požár vzbudil obyvatele domu na ulici Gagarinova ve Frýdku-Místku. Krátce před jednou hodinou ranní se na místo sjelo velké množství hasičů, záchranářů a policistů kvůli požáru v jednom z bytů.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči
Vydáno 17. dubna 2024 8:34, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

zdroj foto: HZS MSK

Mladá dívka měla neuvěřitelné štěstí v neštěstí. V pondělí odpoledne jí spadl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho chytit, ale na kamenech uklouzla a spadla do řeky. 

zachráněná dívka: "Telefon mi vyklouzl z tašky a v reflexu jsem se ho snažila na kamenné zdi chytit. Vůbec mě v ten moment nenapadlo, že by mi to mohlo nahoře uklouznout. Kdyby mi telefon spadl do splavu, tak by mě ani nenapadlo pro něj jít.

Následně ji strhl silný proud. Zachytila se klády na hladině a ve vodě byla minimálně 15 minut, než si jí všiml svědek, který zalarmoval hasiče, policisty a záchranáře.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Tříčlenná hlídka policistů ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství se vracela v pondělí po 15. hodině na základnu ve Frýdku-Místku. Ve vysílačce šlo hlášení operačního střediska o ženě topící se v řece Ostravici, poblíž soutoku s Morávkou. Policisté díky místní znalosti věděli, že soutok je poblíž. V mžiku otočili vozidlo a vyrazili."

Na místě spatřili strážníka Městské policie Frýdek-Místek s lanem a plovákem, kterého se zhruba dva metry od břehu držela mladá žena po pás v chladné vodě. Byla evidentně vysílená, neboť určitou dobu trvalo, než její volání o pomoc uslyšeli kolemjdoucí a přivolali pomoc. Ženě se nedařilo dostat na břeh, protože voda u splavu se točí ve válci, je tam silný proud a strmý břeh.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Nebylo nač čekat. Policista nprap. Ryška vběhl okamžitě do řeky a uchopil ženu tak, ať ji nestrhne proud do větší hloubky. Z břehu mu kolega hodil házecí pytlík. Policista upevnil lano házecího pytlíku na ženě, tím ji jistil. Lano tak perfektně posloužilo pro případ, že by ženu strhnul proud do hlubší vody. A to reálně hrozilo."

Mezitím dorazili na místo i profesionální a dobrovolní hasiči.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Hasiči, oblečeni do speciálních obleků pro práci na vodě, započali, ihned, po příjezdu na místo události záchranné práce. V té době se v jezu nacházela nejen zmiňovaná žena, ale také policista, který ji za pomocí lana jistil a bránil tak jejímu stržení proudem. Hasiči zachránili nejprve zraněnou a vyčerpanou ženu, posléze pomohli do bezpečí pevné půdy pod nohama i policistovi. Ženě byl pak, až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby na místo události, poskytnut tepelný komfort."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Pacientka se záchranáři komunikovala, nejevila známky tonutí, byla však silně podchlazená a měla zraněnou hlavu. Posádka jí zajistila tepelný komfort a po provedení přednemocniční neodkladné péče ženu transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde byla předána na centrálním příjmu."

Celý příběh tak má šťastný konec, a to především díky pohotové reakci a součinnosti všech zúčastněných složek.

zachráněná dívka: "Jsem moc vděčná za záchranu a děkuji všem, kteří mi pomohli. Už na místě jsem se také omlouvala, že kvůli takové blbosti mě museli zachraňovat."

Michal Ryška, člen speciální pořádkové jednotky: "Bylo skvělé, že všichni ze záchranných složek na místě věděli, co mají dělat. Na břeh se nebylo možné dostat, kameny klouzaly, nebylo se o co zapřít nebo čeho chytit, proud byl silný. Ale zvládli jsme vše. Určitě k tomu přispěla společná cvičení s hasiči i zdravotníky, které absolvujeme. I znalosti a dovednosti, které získáváme v rámci našich výcviků, já jsem absolvoval právě záchranné práce ve vodě. Vše se mi opravdu hodilo. U policie jsem 11 let, z toho 8 let na jednotce, přičemž to není moje první akce, kdy jsem někoho zachraňoval. Jsou různé krizové situace, ve kterých se lidé ocitají, a my jim pomáháme. To je naše poslání."

Policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství se specializují také například na pátrání po osobách nebo záchranu osob z vody. Realizují cvičení na různá témata, jejichž cíle je prověřit připravenost policistů a současně možnosti technického vybavení. Důležité jsou rovněž nácviky či praxe u dalších záchranných složek, hasičů a zdravotníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042609/divka-se-topila-v-rece-ostravici-spadl-ji-tam-telefon-zachranili-ji-policiste-a-hasici