Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Otýlie Tobolová

Tak minął rok 2023

10. ledna 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Najważniejszym wydarzeniem dla polskiej mniejszności w Republice Czeskiej był Festiwal PZKO.

Wigilijka PZKO z kolędami

3. ledna 2024 14:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie związane są ze śpiewaniem kolęd. Nie inaczej było na świątecznym spotkaniu członków i sympatyków koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego. Wypełniona po brzegi sala Domu PZKO mogła kolęd posłuchać, sama je zaśpiewać i czegoś się o nich dowiedzieć, a to za sprawą polskiego naukowca i badacza folkloru prof. Daniela Kadłubca.

Przy wspólnym świątecznym stole

29. prosince 2023 11:38 | Stonava | Otýlie Tobolová

Zaproszenie polskiej szkoły na świąteczną biesiadę otrzymał w tym roku również senator Andrzej Feber z żoną Ewą, ponieważ teraz nie zawsze może uczestniczyć w życiu swojej wioski, a to go nie cieszy.

Lata biegną - po pani Steni tego nie widać

22. prosince 2023 13:46 | Stonava | Otýlie Tobolová

Pani Stefania Piszczek obchodziła 90. urodziny i z tej okazji przyszło jej złożyć życzenia także wielu przyjaciół i kolegów z organizacji społecznych.

Uwaga na podróbki świętego Mikołaja!

13. prosince 2023 14:07 | Stonava | Otýlie Tobolová

W dniu szóstym grudnia tuż przed pierwszą lekcją rozlegał się w klasie na parterze dziecięcy śpiew. To trwała ostatnia próba przed wizytą zacnego gościa.

Rysio w finale konkursu recytacji

29. listopadu 2023 15:57 | Stonava | Otýlie Tobolová

Pięcioro uczniów stonawskiej podstawówki wzięło udział w eliminacjach konkursu recytacji polskich szkół podstawowych. Konkurs organizuje szkoła w Gnojniku imienia Jana Kubisza, autora niepisanego hymnu zaolziańskich Polaków.

Suszanie będą świętować w wielkim stylu

22. listopadu 2023 13:04 | Stonava | Otýlie Tobolová

W sali Domu Robotniczego w Suchej Górnej odbyła się w niedzielę próba generalna przed sobotnim koncertem jubileuszowym z okazji 70-lecia Zespołu Pieśni i Tańca Suszanie. Koncert zapowiada się imonująco.

Przedstawia się kwartet „Dobry wieczór”

15. listopadu 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Historia kwartetu „Dobry wieczór” Lecha Gattnara zaczęła się od wspólnej piosenki wówczas jeszcze tria na koncercie jubileuszowym chóru Hejnał-Echo. A ponieważ dla tria nie ma zbyt wielu opracowań muzycznych, do współpracy zaproszono śpiewającą sopranem czwartą wokalistkę.

Stu dwudziesta rocznica cmentarza, którego miało nie być

8. listopadu 2023 16:07 | Stonava | Otýlie Tobolová

W kaplicy cmentarnej, lecz pod gołym niebem, przypomniana została 120. rocznica złożenia cmentarza ewangelickiego w dawnej karwińskiej dzielnicy Meksyk. Inicjatorem uroczystości było stowarzyszenie Olza Pro a gospodarzem parafia ewangelicka w Karwinie.

Spotkanie z pisarką Grażyną Bąkiewicz

1. listopadu 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W ramach akcji promującej czytelnictwo wśród najmłodszych „Z książką na walizkach“, przyjechali na Zaolzie polscy pisarze literatury dla dzieci i młodzieży. W spotkaniu z Grażyną Bąkiewicz w Olbrachcicach uczestniczyli również uczniowie stonawskiej podstawówki. Czytelnicy dowiedzieli się o początkach twórczości autorki i bohaterach jej książek.

Komerční sdělení více

Kampaň Spolu proti melanomu přilákala rekordních přes 8000 lidí. Téměř pět procent mělo nález

Rekordní návštěvnost zaznamenala preventivně vzdělávací akce Spolu proti melanomu. Během sedmého ročníku, který se konal od 13. května do 6. června, si zdarma a na počkání nechalo vyšetřit pigmentová znaménka 8 214 lidí v 15 městech ČR. Dosud nejvyšší návštěvnost byla 6 786 lidí v roce 2017. Vyplývá to ze statistik pořádající České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

Ve WERK ARENĚ V Třinci se chystá INVENT ARENA, jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů v ČR

Pracuje na něm intenzivně tým několika desítek lidí už několik měsíců a je jím jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů svého druhu v České republice INVENT ARENA. Událost se uskuteční 12.-13. června ve WERK ARENĚ a má ambice rozšířit povědomí o vědeckých vynálezech a ukázat, že „pokrok“ ovlivňuje a posouvá dál všechny sféry našich každodenních životů a že „vědec“ či objevitel nemusí být vždycky badatel v laboratoři izolovaný od okolního světa, nýbrž kdokoliv z nás, našich dětí. Jen je potřeba mít ten správný směr.


Červen je měsícem myastenie gravis, druhého nejčastějšího neurologického imunitního onemocnění

Diagnóza myastenie gravis je chronické autoimunitní onemocnění, které kvůli narušení komunikace mezi nervy a svalovými vlákny postihuje kosterní svalstvo. Projevuje se až v dospělém věku. Lékaři z Centra pro diagnostiku a léčbu nervosvalových chorob Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU ho pomocí komplexních diagnostických metod dokáží odhalit a efektivně léčit. V evidenci mají aktuálně více než 430 pacientů.

Triatlon pro celou rodinu Valachy man odstartuje léto u Bystřičky, nabídne nové trasy

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR je opět tady! O víkendu 22. a 23. června ovládne okolí vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku legendární Valachy man, oblíbený závod, při něm si může díky různě náročným trasám zazávodit celá rodina: zkušení triatlonisté, rekreační sportovci i děti. Letos přinese úplně nové trasy a tradičně také bohatý doprovodný program na pláži.

Barevné odstíny bazální stimulace a kognitivní rehabilitace představili ve FN Ostrava

Barevné odstíny bazální stimulace a kognitivní rehabilitace - tak zněl název konference, na které zdravotníci předvedli, jak dokáží díky těmto ošetřovatelským konceptům rozvinout spolupráci s pacientem a podpořit jeho léčbu. Například prostřednictvím správného doteku nebo polohování. Uplatnění v nemocnicích mají zejména v intenzivní péči, neonatologii nebo v následné péči, ale také v domovech pro seniory, hospicích nebo v ústavech sociální péče.

Zahájení festivalu CIRKULUM: Slezskoostravský hrad pohltil svět nového cirkusu

Pod magickou kupolí plného šapitó odstartoval festival CIRKULUM nezapomenutelným večerem, který rozezněl Slezskoostravský hrad emocemi a úžasem. Circo Zoé se svým fascinujícím představením Deserance přivedlo diváky na hranici snu a reality, kde každý okamžik balancoval mezi jemnými detaily a vášnivými výbuchy. Publikum bylo nadšené a plné emocí, které zůstaly ještě dlouho po skončení vystoupení.

Tým FESH FESH rozšíří kaskadér Adam "Special" Peschel

Závodní tým FESH FESH Tomáše Vrátného plánuje další spolupráci s motorkářem. Pod vlajkou FESH FESH by se měl Rallye DAKAR v roce 2025 zúčastnit Adam „Special“ Peschel, vicemistr Evropy a trojnásobný vicemistr ČR v motocyklovém kaskadérství – stuntridingu. Společně tento záměr oznámili během prezentace nadcházejícího ročníku Rallye DAKAR francouzskou pořádající organizací A.S.O. v Praze.

Více