Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Ostravská Galerie výtvarného umění se novou výstavou všestranné výtvarnice Toyen stává světovým unikátem

4. dubna 2024 10:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Opravdovou lahůdkou pro milovníky umění je nejnovější výstava knižní a grafické tvorby malířky, grafičky a ilustrátorky Toyen s názvem Knihy bez hranic. Galerii výtvarného umění se podařilo získat unikátní knižní a grafické dílo z francouzského období slavné výtvarnice.

Jaro se hlásí o slovo, zimní sezónu končí poslední lyžařské závody, jako je Přebor opavských škol O pohár primátora Opavy

4. dubna 2024 10:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Přestože region již ovládá jarní počasí, v nejvýše položených areálech dokázali pořadatelé připravit i poslední lyžařské závody. Více než 120 dětí se sjelo na přebor opavských škol do Karlova pod Pradědem pod patronací mistra světa ve skoku Jaroslava Sakaly.

Vynikající bruntálský fotograf a dokumentarista Stanislav Novák by se dožil 100 let

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Ostravská Galerie výtvarného umění se novou výstavou všestranné výtvarnice Toyen stává světovým unikátem

31. března 2024 0:12 | Ostrava-město | Karel Soukop | Kulturní okénko

Opravdovou lahůdkou pro milovníky umění je nejnovější výstava knižní a grafické tvorby malířky, grafičky a ilustrátorky Toyen s názvem Knihy bez hranic. Galerii výtvarného umění se podařilo získat unikátní knižní a grafické dílo z francouzského období slavné výtvarnice.

Právě byla zahájena přístavba nového Centrálního urgentního příjmu v krnovské nemocnici

27. března 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Krnovskou nemocnici s krajskou působností čeká v následujících týdnech významná investice v oblasti příjmu pacientů. Půjde o přestavbu urgentního příjmu, který ve stávající podobě funguje 20 let a přestává již nemocnici stačit.

Do Bruntálu se po letech vrátil boxerský sport, proběhlo Mistrovství ČR

27. března 2024 17:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V Bruntále se konala po letech významná sportovní událost v boxu. Na Mistrovství ČR kadetů a kadetek se sjeli nominovaní vítězové kvalifikací z celé republiky. Překvapením byl jejich počet, ale i velká účast kadetek – tedy dívek ve věku 14 – 16 let. Od pátku do neděle proběhly vyřazovací, semifinálové a finálové boje o celkem 20 titulů mistrů ČR.

Den vody přilákal tisíce návštěvníků, nejvíce na Slezské Hartě

27. března 2024 17:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Den vody přitáhl na přehrady v našem kraji davy návštěvníků, aby se seznámily s provozem vodních děl i technikou, která je obsluhuje. Z největší návštěvnosti se těšila kaskáda přehrad Slezská Harta a Kružberk, která za sobotu přivítala více než 3200 návštěvníků.

V karlovické Kosárně, jednom z objektů Technotrasy MS kraje, byla odhalena nová expozice

27. března 2024 7:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Do historie uměleckého slévárenství a venkovského kovářství mohou ode dneška nahlédnout návštěvníci nové expozice Kosárny v Karlovicích. Ta je důležitým zastavením Technotrasy MS kraje. Seznamuje s dávným životem na venkově a s řemesly našich předků.

Komerční sdělení více

Zájem o dovoz vody do bazénu cisternou výrazně roste!

Vodu do 435 bazénů loni navezly cisterny společnosti SmVaK Ostrava. Zájem obyvatel regionu o tuto službu meziročně výrazně vzrostl, téměř se zdvojnásobil. Důvodem je skutečnost, že vodárenská společnost nabízí osvědčenou a efektivní cestu, jak napustit zahradní bazén a vyhnout se sousedským sporům nebo problémům ve vodovodní síti. To vše za férovou cenu.

19 Grammy, 68 nominací, 100 koncertů a 250 řečníků. To jsou letošní Colours of Ostrava

Team Colours of Ostrava letos opět nabídne výběr toho nejlepšího ze světové hudební a kulturní scény. Na letošním ročníku Colours of Ostrava vystoupí současní popoví rebelové Sam Smith, američtí rockeři Queens of the Stone Age nebo nestárnoucí rocková legenda Lenny Kravitz. Dalšími hvězdami jsou například zpěvák a producent elektronické hudby James Blake, jamajský matador Sean Paul, severská popová diva Zara Larsson, stylové multižánrové trio Khruangbin z Texasu, éterická hudebnice Bat for Lashes nebo bluesový kytarista Gary Clark Jr. a další.

Reuse centrum Ostrava vrací každý měsíc do života 6 a půl tisíce věcí

Úspěšné ostravské reuse centrum, které čtvrtým rokem provozuje společnost OZO Ostrava, se už zapsalo do povědomí i srdcí mnoha Ostravanů i lidí z širokého okolí. Každý měsíc zde zhruba tisíc lidí nakoupí starší předměty, které jiní darovali za účelem jejich opětovného použití. Průměrný nákup 6 věcí zde pořídíte za 156 Kč. Ty putují přímo na účet sbírky Veřejná zeleň města Ostravy, z níž pak OZO podporuje projekty na výsadbu a údržbu ostravské zeleně.


NDM uvede ve 106. sezóně 16 novinek

Diváci v sezóně číslo 106 uvidí 16 novinek. Na repertoáru všech čtyř souborů zůstane 38 inscenací. Sezónu společně zahájí všechny soubory dvěma zářijovými galavečery v již osvědčeném modelu: v obou velkých divadlech (Antonína Dvořáka a Jiřího Myrona), tedy tam, kde jsou jednotlivé soubory nejvíc „doma“.

BALMETO CZ má nový osvětový web ekobalení

Společnost BALMETO CZ se od svého vstupu na trh v roce 2008 stala předním českým dodavatelem obalů a obalového materiálu. V současné době má BALMETO dvě pobočky vybavené vzorkovou prodejnou a sklady zásobené širokým sortimentem. BALMETO má ambici stát se v uvozovkách zákazníkem řízenou společností, což nejlépe vystihuje jeho vztah ke klientům.

Bezplatné vyšetření znamének v 15 městech dnes začíná v Opavě

Bezplatné vyšetření pigmentových znamének ve speciálním stanu mohou ode dneška podstoupit lidé v 15 městech republiky. Umožní to veřejně prospěšná akce Spolu proti melanomu, která se koná ve dnech 13. května až 6. června a dnes začíná v Opavě na Horním náměstí. Akci pro širokou veřejnost pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna již posedmé.

FN Ostrava získala prostředky na modernizaci Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství

Fakultní nemocnice Ostrava získala z Národního plánu obnovy Ministerstva zdravotnictví dotaci téměř 50 mil. korun na obnovu stávajících nebo nákup nových zdravotnických prostředků, přístrojového vybavení a technologií pro rehabilitaci pacientů po kritických stavech. Robotická neurorehabilitace nebo virtuální realita umožní intenzivnější rehabilitaci pacientů s poruchami centrální nervové soustavy a s posttraumatickými stavy pohybového aparátu či pacientů po ortopedických operacích nebo amputacích.

Více