Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny

Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.


Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Včera 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Na ZŠ Krestova v Ostravě otevřeli meditační zahradu pro žáky i veřejnost

Lehátka, okrasné rostliny, posezení i meditační zóna. To vše je nyní přístupno žákům Základní školy Krestova i veřejnosti díky projektu Meditační zahrada na Krestovce pro všechny. Hrazena byla z participativního rozpočtu.

Chystá se stavba silnice, která odlehčí dopravě v centru. Prodloužená Porážková bude mít 1304 m

Ostrava chystá doplnit síť silnic, které procházejí centrem města a tím i odlehčit některým přetíženým komunikacím. Jde o prodloužené Porážkové ulice, která vede podél železniční tratí téměř od stanice Ostrava - Střed a nyní končí u areálu dopravního podniku. Silnice povede až na Mariánskohorskou.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

11. května 2024 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny
Vydáno 3. dubna 2024 11:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042379/ve-slezske-ostrave-se-bude-investovat-do-hrbitovu-velke-rekonstrukce-cekaji-temer-vsechny