Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci ze Slezské Ostravy malovali svou vizi města v roce 2050

Ostrava-Slezská Ostrava |

Školáci ze Slezské Ostravy se zapojili do projektu Evropa 2050. Jde o diskuzní a prezentační panel o tématu budoucnosti Evropy v roce 2050 z pohledu mladé generace. Žáci malovali svou představu nejen obvodu, ale i města a nejlepší práce postoupily do národního kola soutěže.

Slezská Ostrava v roce 2050 očima žáků základních škol. Takový byl úkol grafického ztvárnění pro výstavu Evropa, ve které chci žít. Jde o součást projektu Evropa 2050, který má vytvořit diskuzní platformu pro mladou generaci.

Eva Nytrová, marketingová ředitelka neziskové organizace W&ART: "Výtvarná část je jednou z těch aktivit, která jim umožňuje to téma ztvárňovat a představovat široké veřejnosti, která se na ně může podívat. A začít ta témata otevírat a taky sdělovat proč. A my vedeme tu mladou generaci také k tomu, aby třeba nastínili, jak by si to představovali změnit a co pro to jsou schopni udělat nebo ochotni. A já věřím tomu, že zrovna dnešní práce mám ukázaly, že téma letošního ročníku je Můj region. Jakým způsobem obohacuje Evropu jako takovou."
Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "Evropa 2050 je projekt o komunikaci a dialogu mezi mládeží, mladými lidmi, dětmi a dospělými. Dospělí někdy zapomínají přes ty starosti, trpí provozní slepotou. A ty děti nám vždycky rády připomenou, co děláme špatně nebo co bychom měli dělat lépe. Tohle je povýšeno o něco výš, že děti se starají a zajímají o dění ve své oblasti, kde žijí. A to je o Slezské Ostravě. Nakreslily obrázky, do projektu se zapojily všechny 4 naše školy."

Do projektu bylo registrováno 63 děl ve dvou věkových kategoriích. Nejlepší z nich obvod ocenil a postoupí do celorepublikového finále, které proběhne v Praze.

Sebastian Kubiak, oceněný žák: "Snažil jsem se tam ukázat co nejvíc změn. Nebo co nejvíce novinek, které bych si představoval. Třeba jsem tady nakreslil nadzemní metro nebo takový vlak rychlý, který svítí ve tmě. Nebo třeba jsem udělal panorama Ostravy, které svítí jako New York. No a taky jsem tady v pravém horním rohu nakreslil kus parku a přes řeku je jaderná elektrárna."
Lenka Maluchová, vyučující ZŠ Bohumínská: "Museli jsme připravovat pohled do budoucnosti. Jak si děti představují budoucnost, konkrétně za 30 let. Měly spousty nápadů, někteří vztahovali své myšlenky na virtuální realitu. Někteří si představovali zase budoucnost nějakým výtvarným způsobem. Že tam třeba přidávaly nějaké komiksové postavy. A tak podobně."

Cílem prací bylo vystihnout výjimečnost regionu. Tradice a kořeny, na kterých je možné stavět. A ukázat, že i malý region je důležitým střípkem mozaiky Evropy a jejího směřování.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskoostravská galerie vystavuje díla Marcina Krawczuka, inspirovaná jsou hudbou i starými mistry

Polský výtvarník Marcin Krawczuk nově vystavuje ve Slezskoostravské galerii. Jeho obrazy jsou inspirované hudbou i historickými díly jeho předchůdců. Vernisáž výstavy proběhla 1. února.

Školáci z Frýdku-Místku podpořili prodejní výstavou obrazů sdružení Podané ruce

Školáci z 1. základní školy ve Frýdku-Místku se rozhodli uspořádat charitativní vernisáž pro dobrou věc. V hodinách výtvarné výchovy namalovali obrazy, které následně prodali za symbolické ceny. Výtěžek poté darovali sdružení Podané ruce. Konkrétně se rozhodli podpořit službu Osobní asistence.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vystavují své práce v bývalé záložně

18. května 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek si připravil tradiční výstavu žákovských prací. Letos zaplnila jedinečný výstavní prostor, budoucí městskou galerii Záložna. Výstava má název Nejprve najdi, potom hledej. Zastoupena je na ní malba, keramika i zajímavé modely.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

14. května 2024 17:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

14. května 2024 10:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

14. května 2024 10:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

14. května 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Zábřežský Kostel Sv. Ducha v Ostravě má nové píšťalové varhany

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Vrchol festivalové sezóny se rychle blíží. Coloursy budou hostit 19 držitelů ceny Grammy

14. května 2024 13:53 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Už za dva měsíce vyvrcholí festivalová sezóna, kdy po 4 dny ovládnou Dolní Vítkovice legendární Colours of Ostrava. Letošním světových hvězdám vévodí Lenny Kravitz, ale představí se celkem 19 držitelů ceny Grammy. Těšit se ale můžete i na divadlo a velmi populární diskusní fórum Meltingpot.

Kostel Sv. Ducha v Zábřehu má nové píšťalové varhany. V regionu jsou unikátem

14. května 2024 10:56 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu

14. května 2024 10:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Školáci ze Slezské Ostravy malovali svou vizi města v roce 2050
Vydáno 6. června 2023 12:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Školáci ze Slezské Ostravy se zapojili do projektu Evropa 2050. Jde o diskuzní a prezentační panel o tématu budoucnosti Evropy v roce 2050 z pohledu mladé generace. Žáci malovali svou představu nejen obvodu, ale i města a nejlepší práce postoupily do národního kola soutěže.

Slezská Ostrava v roce 2050 očima žáků základních škol. Takový byl úkol grafického ztvárnění pro výstavu Evropa, ve které chci žít. Jde o součást projektu Evropa 2050, který má vytvořit diskuzní platformu pro mladou generaci.

Eva Nytrová, marketingová ředitelka neziskové organizace W&ART: "Výtvarná část je jednou z těch aktivit, která jim umožňuje to téma ztvárňovat a představovat široké veřejnosti, která se na ně může podívat. A začít ta témata otevírat a taky sdělovat proč. A my vedeme tu mladou generaci také k tomu, aby třeba nastínili, jak by si to představovali změnit a co pro to jsou schopni udělat nebo ochotni. A já věřím tomu, že zrovna dnešní práce mám ukázaly, že téma letošního ročníku je Můj region. Jakým způsobem obohacuje Evropu jako takovou."
Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "Evropa 2050 je projekt o komunikaci a dialogu mezi mládeží, mladými lidmi, dětmi a dospělými. Dospělí někdy zapomínají přes ty starosti, trpí provozní slepotou. A ty děti nám vždycky rády připomenou, co děláme špatně nebo co bychom měli dělat lépe. Tohle je povýšeno o něco výš, že děti se starají a zajímají o dění ve své oblasti, kde žijí. A to je o Slezské Ostravě. Nakreslily obrázky, do projektu se zapojily všechny 4 naše školy."

Do projektu bylo registrováno 63 děl ve dvou věkových kategoriích. Nejlepší z nich obvod ocenil a postoupí do celorepublikového finále, které proběhne v Praze.

Sebastian Kubiak, oceněný žák: "Snažil jsem se tam ukázat co nejvíc změn. Nebo co nejvíce novinek, které bych si představoval. Třeba jsem tady nakreslil nadzemní metro nebo takový vlak rychlý, který svítí ve tmě. Nebo třeba jsem udělal panorama Ostravy, které svítí jako New York. No a taky jsem tady v pravém horním rohu nakreslil kus parku a přes řeku je jaderná elektrárna."
Lenka Maluchová, vyučující ZŠ Bohumínská: "Museli jsme připravovat pohled do budoucnosti. Jak si děti představují budoucnost, konkrétně za 30 let. Měly spousty nápadů, někteří vztahovali své myšlenky na virtuální realitu. Někteří si představovali zase budoucnost nějakým výtvarným způsobem. Že tam třeba přidávaly nějaké komiksové postavy. A tak podobně."

Cílem prací bylo vystihnout výjimečnost regionu. Tradice a kořeny, na kterých je možné stavět. A ukázat, že i malý region je důležitým střípkem mozaiky Evropy a jejího směřování.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037580/skolaci-ze-slezske-ostravy-malovali-svou-vizi-mesta-v-roce-2050