Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V srdci Ostravy-Mariánských Hor vznikne zelená ulice přátelská pro chodce a cyklisty

Ostrava-Mariánské hory |

Na plánovanou rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách naváže úprava celé ulice. Přinese zlepšení podmínek pro pohyb chodců a cyklistů i nově vysazené stromořadí a dešťové záhony, které zpříjemní lokální mikroklima. Díky novým parkovacím stáním u místních provozoven se zlepší průjezdnost ulice. Předpokládá se, že proměna této tranzitní tepny na pobytově příjemnou ulici podpoří také prosperitu místních prodejen.

Vzhledem k připravované rekonstrukci vodovodu a kanalizace se město rozhodlo využít příležitost k celkové proměně této významné ulice.

Michal Mariánek, radní Ostravy: "Projekt počítá s vyváženějším rozdělením prostoru pro všechny druhy dopravy, to v praxi znamená, že více místa bude věnováno chodcům a cyklistům. V ulici bude také výrazně více zeleně, kterou doplní prvky pomáhající hospodařit s dešťovou vodou. Jedná se tak o realizaci dosud největšího projektu modrozelené infrastruktury v Ostravě."

Projekční práce zajišťuje společnost KAMARO PROJEKT, konzultace poskytuje Městský ateliér prostorového plánování a architektury. Celková proměna ulice by měla být dokončena v druhé půli roku 2025.

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Jsme rádi, že město na tak velkou opravu našlo finanční prostředky, ulice patří mezi klíčové komunikace našeho obvodu a zaslouží si lepší vzhled, vyšší bezpečnost a moderní charakter vstřícný potřebám občanů."

Ulice bude členěná do dvou úseků s rozdílnými dopravními režimy. V úseku od Mariánského náměstí po radnici obvodu Mariánské Hory a Hulváky vzniknou jednosměrné (ochranné) jízdní pruhy pro cyklisty při okraji vozovky. K bezpečnému pohybu chodců a cyklistů zde přispějí také zvýšené křižovatkové plochy a snížení nejvyšší dovolené rychlosti na 30 km/h. Na východní straně ulice přibydou krátkodobá parkovací stání, určená pro návštěvníky obchodů a zásobování. Před prodejnami budou umístěny také stojany pro kola. Ve druhém úseku, od radnice po ulici Novoveská, se počítá se zúžením vozovky na sedm metrů, což umožní, aby po obou stranách vznikla stezka pro chodce a cyklisty s děleným provozem.

Josef Laža, dopravní specialista ateliéru MAPPA: "Tato opatření pomohou tomu, aby se ulice stala atraktivnější pro bezmotorovou dopravu. Zajištění legálního parkování mimo vozovku společně s předpokládaným snížením počtu projíždějících vozidel naopak přinese zvýšení plynulosti motorové dopravy."

Pro novou podobu ulice, schopnou vyrovnat se s klimatickými změnami, projektanti navrhují kombinaci úzkokorunných stromů doplněnou trvalkovými záhony a keřovými porosty.

Roman Čechák, projektant společnosti KAMARO PROJEKT: "Zelené pásy, umístěné po celé východní straně ulice Přemyslovců, přispějí v daném místě ke snížení letních teplot, prašnosti a zvýšení vlhkosti. Záhony ke svému zavlažování využijí dešťovou vodu svedenou z přilehlých povrchů, čímž také sníží množství vod odváděných do kanalizace. Nové výsadby budou zasazeny do tzv. strukturálních substrátů, které dokáží zajistit přežití stromů v náročných městských podmínkách."

Projektanti věnovali pozornost také přemístění autobusové zastávky Korunní od obytných domů k budově radnice. Zastávky plánují plně bezbariérové. Povrchy v celé ulici budou sjednoceny v souladu se standardy Koncepce městské třídy 28. října – Opavská, vytvořené ateliérem MAPPA. Tyto úpravy zkultivují vzhled a zlepší funkčnost veřejného prostoru pro všechny uživatele. Cyklostezky a chodníky budou zhotoveny z betonové dlažby 200 x 200 mm, přičemž cyklistická část bude z červených dlaždic. Hmatné slepecké pásy jsou navrženy v bílé kontrastní barvě. Na prostory zvýšených křižovatkových ploch bude použita žulová kostka s cementobetonovými nájezdy. 

Projekt bude představen veřejnosti v pondělí 22. 5. 2023 v 17 hodin v obřadní síni radnice obvodu Mariánské Hory a Hulváky, sídlící na ulici Přemyslovců 63.

Nahlásit chybu


K tématu

Centrální ostravský obvod oživuje Přívoz. V Orebitské opraví kanalizaci, povrch i další dům

Investice za více než 35 milionů korun. To čeká v letošním roce Orebitskou ulici v Ostravě-Přivozu. Bude se tady opravovat kanalizace a ulice dostane i nový povrch. Souběžně bude probíhat také rekonstrukce jednoho z bytových domů.

OVAK apeluje na občany. Kanalizace není odpadkový koš ani skládka

2. dubna 2024 13:56 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Ostravské vodárny apelují na občany, aby dodržovali kanalizační řád města. Problémy způsobují i malá porušení jako vylévání kuchyňských tuků nebo vyhazování hygienických předmětů. Někteří ale do kanálů vyhazují i suť nebo beton.

Do oprav vodárenské infrastruktury dají SmVaK v roce 2024 přes miliardu korun

26. listopadu 2023 17:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Severomoravské vodovody a kanalizace chystají na rok 2024 rozsáhlé investice do vodárenské infrastruktury. Téměř 462 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod. Více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.


Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Dnes 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Včera 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Na ZŠ Krestova v Ostravě otevřeli meditační zahradu pro žáky i veřejnost

Lehátka, okrasné rostliny, posezení i meditační zóna. To vše je nyní přístupno žákům Základní školy Krestova i veřejnosti díky projektu Meditační zahrada na Krestovce pro všechny. Hrazena byla z participativního rozpočtu.

Chystá se stavba silnice, která odlehčí dopravě v centru. Prodloužená Porážková bude mít 1304 m

Ostrava chystá doplnit síť silnic, které procházejí centrem města a tím i odlehčit některým přetíženým komunikacím. Jde o prodloužené Porážkové ulice, která vede podél železniční tratí téměř od stanice Ostrava - Střed a nyní končí u areálu dopravního podniku. Silnice povede až na Mariánskohorskou.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

11. května 2024 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

V srdci Ostravy-Mariánských Hor vznikne zelená ulice přátelská pro chodce a cyklisty
Vydáno 14. května 2023 18:36, Ostrava-Mariánské hory, Jiří Cileček
Na plánovanou rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách naváže úprava celé ulice. Přinese zlepšení podmínek pro pohyb chodců a cyklistů i nově vysazené stromořadí a dešťové záhony, které zpříjemní lokální mikroklima. Díky novým parkovacím stáním u místních provozoven se zlepší průjezdnost ulice. Předpokládá se, že proměna této tranzitní tepny na pobytově příjemnou ulici podpoří také prosperitu místních prodejen.

Vizualizace ulice Závišova; zdroj foto: MMO

Vzhledem k připravované rekonstrukci vodovodu a kanalizace se město rozhodlo využít příležitost k celkové proměně této významné ulice.

Michal Mariánek, radní Ostravy: "Projekt počítá s vyváženějším rozdělením prostoru pro všechny druhy dopravy, to v praxi znamená, že více místa bude věnováno chodcům a cyklistům. V ulici bude také výrazně více zeleně, kterou doplní prvky pomáhající hospodařit s dešťovou vodou. Jedná se tak o realizaci dosud největšího projektu modrozelené infrastruktury v Ostravě."

Projekční práce zajišťuje společnost KAMARO PROJEKT, konzultace poskytuje Městský ateliér prostorového plánování a architektury. Celková proměna ulice by měla být dokončena v druhé půli roku 2025.

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Jsme rádi, že město na tak velkou opravu našlo finanční prostředky, ulice patří mezi klíčové komunikace našeho obvodu a zaslouží si lepší vzhled, vyšší bezpečnost a moderní charakter vstřícný potřebám občanů."

Ulice bude členěná do dvou úseků s rozdílnými dopravními režimy. V úseku od Mariánského náměstí po radnici obvodu Mariánské Hory a Hulváky vzniknou jednosměrné (ochranné) jízdní pruhy pro cyklisty při okraji vozovky. K bezpečnému pohybu chodců a cyklistů zde přispějí také zvýšené křižovatkové plochy a snížení nejvyšší dovolené rychlosti na 30 km/h. Na východní straně ulice přibydou krátkodobá parkovací stání, určená pro návštěvníky obchodů a zásobování. Před prodejnami budou umístěny také stojany pro kola. Ve druhém úseku, od radnice po ulici Novoveská, se počítá se zúžením vozovky na sedm metrů, což umožní, aby po obou stranách vznikla stezka pro chodce a cyklisty s děleným provozem.

Josef Laža, dopravní specialista ateliéru MAPPA: "Tato opatření pomohou tomu, aby se ulice stala atraktivnější pro bezmotorovou dopravu. Zajištění legálního parkování mimo vozovku společně s předpokládaným snížením počtu projíždějících vozidel naopak přinese zvýšení plynulosti motorové dopravy."

Pro novou podobu ulice, schopnou vyrovnat se s klimatickými změnami, projektanti navrhují kombinaci úzkokorunných stromů doplněnou trvalkovými záhony a keřovými porosty.

Roman Čechák, projektant společnosti KAMARO PROJEKT: "Zelené pásy, umístěné po celé východní straně ulice Přemyslovců, přispějí v daném místě ke snížení letních teplot, prašnosti a zvýšení vlhkosti. Záhony ke svému zavlažování využijí dešťovou vodu svedenou z přilehlých povrchů, čímž také sníží množství vod odváděných do kanalizace. Nové výsadby budou zasazeny do tzv. strukturálních substrátů, které dokáží zajistit přežití stromů v náročných městských podmínkách."

Projektanti věnovali pozornost také přemístění autobusové zastávky Korunní od obytných domů k budově radnice. Zastávky plánují plně bezbariérové. Povrchy v celé ulici budou sjednoceny v souladu se standardy Koncepce městské třídy 28. října – Opavská, vytvořené ateliérem MAPPA. Tyto úpravy zkultivují vzhled a zlepší funkčnost veřejného prostoru pro všechny uživatele. Cyklostezky a chodníky budou zhotoveny z betonové dlažby 200 x 200 mm, přičemž cyklistická část bude z červených dlaždic. Hmatné slepecké pásy jsou navrženy v bílé kontrastní barvě. Na prostory zvýšených křižovatkových ploch bude použita žulová kostka s cementobetonovými nájezdy. 

Projekt bude představen veřejnosti v pondělí 22. 5. 2023 v 17 hodin v obřadní síni radnice obvodu Mariánské Hory a Hulváky, sídlící na ulici Přemyslovců 63.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-marianske-hory/11000037192/v-srdci-ostravymarianskych-hor-vznikne-zelena-ulice-pratelska-pro-chodce-a-cyklisty