Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Studénka |  | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

V polovině 18. století se zde rodí nový barokní zámek Nová Horka, který si díky uměnímilovným aktivitám svých majitelů brzy vysloužil označení „malá Vídeň“.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Když tady hrabě Baltazar přišel, tak tady nestál zámek, ale jakási renesanční tvrz, tu si můžeme představit jako zámek ze dřeva z kamene o osmi místnostech. Byl tady ovocný sad, palírna, pivovar.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová HorkaNejstarší zmínky o zámku jsou ze 14. století, ale taková ta ne moderní historie, ale ta o které my začínáme povídat během té prohlídky se píše od roku 1660 kdy na zámek přišel rod Vetterů z Lilie, ale to ještě nemluvíme o zámku ale o staré dřevěné kamenné tvrzi a zámek začal být přestavován až v roce 1740 a později do té podoby, ve které ho vidíme zhruba dnes.“

Prohlídka zámku zahrnuje celé zrekonstruované přízemí. Začíná v zámecké knihovně, kde jsou návštěvníci mimo jiné seznámeni příběhem, jež vyobrazují fresky v následujícím sále, a to v animované podobě. Výstavní skříní tohoto zámku je sala terrena. Vyobrazené fresky se dochovaly z roku 1760. Součástí prohlídky je i interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice či zámecká kaple s původním oltářem z 19. století.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Kaple Nalezení sv. Kříže byla dostavěná hrabětem Karlem v roce 1775. V té době byla ryze barokní, ale jak zámek vyhořel, kaple také takže současné vybavení je z doby, kdy se zámek opravoval po požáru. Patří k tomu vybavení křížová cesta, pak tady nade mnou polychromované sochy a oltář.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: Ve zbytku zámku ukazujeme spíš ze sbírek Muzea Novojičínska nábytek nebo nádobí, aby lidé měli možnost poznat, jak se v té době žilo. Bohužel to není originální výbava zámku, ale dokládá to, jak se žilo.“

K neopomenutelné historii zámku patří i doba jeho fungování jako ústavu pro mentálně postižené ženy. Ten tu byl až do roku 2016. Veřejnosti byl zámek otevřen celkem nedávno, v roce 2020.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Více než 60 let ústav, který byl veden řekněme starými způsoby. Ty klientky byly tady umístěné v místnostech po desítkách, což už neodpovídalo moderním trendům péče o handicapované spoluobčany, takže byli rozmístěni do jiných ústavů do chráněného bydlení a tak. No a co se zámkem, než z něho udělat reprezentativní kousek našeho kraje.“

Na prohlídce se nebudou nudit ani děti.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Komentovaná prohlídka trvá téměř hodinu. Pro ty děti je to někdy náročné, takže my jsme vytvořili pro ně takovou hru. Je to pracovní list, kde děti hledají předměty nebo fresky, když je naleznou během prohlídky, tak si je označí. Takže opravdu se zabaví a pokud se jim alespoň většina předmětů povede nalézt, tak potom v zámecké kapli, což je na konci prohlídky si mohou otevřít zámeckou pokladnici a tam si nalézt nějakou odměnu.“
anketa, návštěvníci zámku: „Moje kamarádky to dávaly na facebook, že tady byly asi před třemi týdny a moc se jim to líbilo, takže my jsme teď cestou z Ostravy tady přibrzdili. Je to moc pěkné, dětem se líbila hra určitě.“ – „Jó!“. „Jó? Líbila? Hledali předměty a je to krásné, je, určitě.“

Do budoucna se na zámku chystá také rekonstrukce druhého podlaží a zámeckých zahrad.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Měla by vzniknout květinová zahrada a vzadu by měl zůstat park anglického typu s tím, že se snažíme dostat do podoby zhruba z roku 1930, protože existují plány jak ta zahrada a ten zámecký park měly vypadat, ale už k tomu nikdy nedošlo, tak my bychom se rádi přiblížili, jak to snad mohlo vypadat v roce 1930.“

Tuto sezónu se mohou návštěvníci těšit ještě na opakování úspěšné akce z loňského roku Květománie a na podzim bude připomenuto 60. výročí bývalého ústavu pro ženy.

Nahlásit chybu


K tématu

Zámek Nová Horka ve Studénce bude mít parkoviště i návštěvnické centrum

16. června 2023 14:44 | Studénka | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj pokračuje v úpravách zámku Nová Horka. Začíná se pracovat na jeho blízkém okolí, kde pro výletníky vznikne nové parkoviště a návštěvnické centrum. Součástí projektu je také rekonstrukce památkově chráněné zámecké zdi. Kraj tak vrací krásu baroknímu zámku, který před lety sloužil jako sociální zařízení pro ženy s postižením. Teď je z něj lákadlo pro turisty a milovníky historie.

Biskup Martin David požehnal opravené kapli ve frýdlantském klášteře

6. listopadu 2023 15:27 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.


Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Dnes 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.


Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

12. května 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Open mic v Galerce podnítil k vystoupení pětici účinkujících

11. května 2024 15:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Multižánrový pořad Open mic získává v Novém Jičíně stále větší popularitu. Během hudebních večerů, které se konají jednou měsíčně, vystupují amatérští a začínající umělci. Někteří úplně poprvé, jiní se na pódium rádi vrací.

BEZ KOMENTÁŘE: Fotbalisté ze škol Butovická, Sjednocení a Jistebníku soutěžili

11. května 2024 12:42 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

Největší žákovský fotbalový turnaj, podporovaný mimo jiné Fotbalovou asociací ČR a Asociací školních sportovních klubů, letos odstartoval svůj 25. ročník a zavítal také na fotbalový stadion ve Studénce

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"
Vydáno 22. dubna 2024 17:45, Studénka, Andrea Holeszová
Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

V polovině 18. století se zde rodí nový barokní zámek Nová Horka, který si díky uměnímilovným aktivitám svých majitelů brzy vysloužil označení „malá Vídeň“.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Když tady hrabě Baltazar přišel, tak tady nestál zámek, ale jakási renesanční tvrz, tu si můžeme představit jako zámek ze dřeva z kamene o osmi místnostech. Byl tady ovocný sad, palírna, pivovar.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová HorkaNejstarší zmínky o zámku jsou ze 14. století, ale taková ta ne moderní historie, ale ta o které my začínáme povídat během té prohlídky se píše od roku 1660 kdy na zámek přišel rod Vetterů z Lilie, ale to ještě nemluvíme o zámku ale o staré dřevěné kamenné tvrzi a zámek začal být přestavován až v roce 1740 a později do té podoby, ve které ho vidíme zhruba dnes.“

Prohlídka zámku zahrnuje celé zrekonstruované přízemí. Začíná v zámecké knihovně, kde jsou návštěvníci mimo jiné seznámeni příběhem, jež vyobrazují fresky v následujícím sále, a to v animované podobě. Výstavní skříní tohoto zámku je sala terrena. Vyobrazené fresky se dochovaly z roku 1760. Součástí prohlídky je i interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice či zámecká kaple s původním oltářem z 19. století.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Kaple Nalezení sv. Kříže byla dostavěná hrabětem Karlem v roce 1775. V té době byla ryze barokní, ale jak zámek vyhořel, kaple také takže současné vybavení je z doby, kdy se zámek opravoval po požáru. Patří k tomu vybavení křížová cesta, pak tady nade mnou polychromované sochy a oltář.“
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: Ve zbytku zámku ukazujeme spíš ze sbírek Muzea Novojičínska nábytek nebo nádobí, aby lidé měli možnost poznat, jak se v té době žilo. Bohužel to není originální výbava zámku, ale dokládá to, jak se žilo.“

K neopomenutelné historii zámku patří i doba jeho fungování jako ústavu pro mentálně postižené ženy. Ten tu byl až do roku 2016. Veřejnosti byl zámek otevřen celkem nedávno, v roce 2020.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Více než 60 let ústav, který byl veden řekněme starými způsoby. Ty klientky byly tady umístěné v místnostech po desítkách, což už neodpovídalo moderním trendům péče o handicapované spoluobčany, takže byli rozmístěni do jiných ústavů do chráněného bydlení a tak. No a co se zámkem, než z něho udělat reprezentativní kousek našeho kraje.“

Na prohlídce se nebudou nudit ani děti.

Lada Sklenáková, průvodkyně zámkem Nová Horka: „Komentovaná prohlídka trvá téměř hodinu. Pro ty děti je to někdy náročné, takže my jsme vytvořili pro ně takovou hru. Je to pracovní list, kde děti hledají předměty nebo fresky, když je naleznou během prohlídky, tak si je označí. Takže opravdu se zabaví a pokud se jim alespoň většina předmětů povede nalézt, tak potom v zámecké kapli, což je na konci prohlídky si mohou otevřít zámeckou pokladnici a tam si nalézt nějakou odměnu.“
anketa, návštěvníci zámku: „Moje kamarádky to dávaly na facebook, že tady byly asi před třemi týdny a moc se jim to líbilo, takže my jsme teď cestou z Ostravy tady přibrzdili. Je to moc pěkné, dětem se líbila hra určitě.“ – „Jó!“. „Jó? Líbila? Hledali předměty a je to krásné, je, určitě.“

Do budoucna se na zámku chystá také rekonstrukce druhého podlaží a zámeckých zahrad.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: „Měla by vzniknout květinová zahrada a vzadu by měl zůstat park anglického typu s tím, že se snažíme dostat do podoby zhruba z roku 1930, protože existují plány jak ta zahrada a ten zámecký park měly vypadat, ale už k tomu nikdy nedošlo, tak my bychom se rádi přiblížili, jak to snad mohlo vypadat v roce 1930.“

Tuto sezónu se mohou návštěvníci těšit ještě na opakování úspěšné akce z loňského roku Květománie a na podzim bude připomenuto 60. výročí bývalého ústavu pro ženy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000042655/ne-nadarmo-se-zamku-nova-horka-u-studenky-prezdiva-mala-viden