Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Prodej pozemků Pod Skalkou, určených pro výstavbu rodinných domů, soukromému vlastníkovi odsouhlasilo zastupitelstvo na podzim 2021. Realitní společnost ze Vsetína, Feigen Project Financing, za ně nabídla 15,1 milionu.

Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Podle územního plánu je toto poslední lokalita, kde je umožněno vystavět rodinné domy. Město Nový Jičín v roce 2021 tuto lokalitu prodalo developerovi, který nyní staví infrastrukturu. Ta plocha má zhruba 38 tisíc metrů čtverečních a má zde vzniknout 23 parcel pro výstavbu rodinných domů.”

Inženýrské sítě tedy financuje realitní společnost, ta také parcely odprodala jednotlivým stavitelům.

Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Naší záležitostí je zasíťovat lokalitu, vodovodem, kanalizací, veřejným osvětlením a vybudovat jednotlivé přístupové cesty do této lokality. Dvě přístupové cesty do této lokality jsou od stávající komunikace Tolstého a potom jedna pro pěší u budoucího dětského hřiště, kde v budoucnu toto hřiště plánuje zbudovat město.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město se účastní pravidelně kontrolních dnů, protože v kupní smlouvě je závazek a smlouva o smlouvě budoucí, že budoucí infrastrukturu, čili inženýrské sítě a taktéž dopravní infrastrukturu, chodníky a komunikace, nabyde do svého vlastnictví město.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “My předpokládáme dokončení této lokality na přelomu srpna a září. Pak bude probíhat kolaudace jednotlivých sítí a předpokládám, že když stavitelé začnou vyřizovat stavební povolení pro jednotlivé domy, tak by mohli ještě na podzim, případně hnedka na jaře, začít s realizaci svých domků.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud bychom měli vzít analogii s lokalitou Za Školou, kde město budovalo infrastrukturu, tak příprava této výstavby a samotný prodej trval zhruba 15 let. V roce 2008 bylo první územní rozhodnutí a v roce 2023 jsme prodávali poslední pozemek, prodalo se všech 23 pozemků. Takže v tomto ohledu je vidět, že město není úplně zdatný “developer”. Proto jsme se rozhodli jít cestou jinou, a to nabídnout celou plochu k výstavbě developerovi, a z této zkušenosti vidíme, že opravdu soukromý sektoru umí budovat rychleji, protože zhruba za dva roky po nabytí vlastnického práva už dochází k realizaci vlastní stavební činnosti.”

Přestože město tyto pozemky prodalo developerovi, ten nemá úplně volné ruce, závazná je pro něj zastavovací studie této lokality. Nicméně došlo ke dvěma změnám, které v ní město posvětilo. Jednak zde byla umožněna výstavba trafostanice ČEZu z důvodu nedostatečné kapacity elektrické energie.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Druhá změna, která proběhla, tak zastupitelstvo v loňském roce schválilo výjimku ze studie v podobě toho, že developer nemusí budovat plyn v této lokalitě. Jednak z důvodů, řekněme geopolitických, a také mezi budoucími vlastníky těch pozemků není o plyn zájem.”

Dalším zájmem města v této lokalitě jsou i navazující pozemky ve vlastnictví státního pozemkového úřadu. Radnice požádala o jejich převod a do budoucna tu chce vybudovat suchý poldr, nádrž pro zadržování dešťové vody, a prostranství veřejné zeleně.

Aktuálně teď také město spolu s realitní společností a novými vlastníky jednotlivých parcel řeší pojmenování dvou nových ulic, které tu vzniknout. Osloven byl i Klub rodáků a přátel města, Státní okresní archiv a osadní výbor Loučka.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Z došlých návrhů a podnětů, které jsme obdrželi, se objevují i někteří rodáci města a významné osobnosti města, ale objevuje se i pojmenování po té lokalitě, jak ji tady známe, čili ulice Bocheta nebo K Bochetě, a nebo dokonce Ke střelnici, protože v minulosti tady proběhly střelecké závody.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Navrhovali jsme jména ulic Ervína Bártka a Václava Ptáčka. Vlastně tady ti dva pánové jsou rodáci z Nového Jičína a mají blízko k hudbě.”

O pojmenování ulic rozhodne dle předložených návrhů zastupitelstvo v průběhu letošního roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Kroky za Šimonka dělá robot i desítky běžců

5. června 2023 10:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Skalkách se uskutečnil 2. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžecký závod s doprovodným programem se konal na podporu vzácné vážné metabolické nemoci, která byla tomuto malému chlapci diagnostikována.

Benefiční akce pomáhá Šimonkovi kráčet

2. června 2023 8:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Skalkách v Novém Jičíně se uskutečnil 2. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžecký závod s doprovodným programem se konal na podporu vzácné vážné metabolické nemoci, která byla tomuto malému chlapci diagnostikována.


Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Dnes 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.


Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Včera 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

13. května 2024 15:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

13. května 2024 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

12. května 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Open mic v Galerce podnítil k vystoupení pětici účinkujících

11. května 2024 15:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Multižánrový pořad Open mic získává v Novém Jičíně stále větší popularitu. Během hudebních večerů, které se konají jednou měsíčně, vystupují amatérští a začínající umělci. Někteří úplně poprvé, jiní se na pódium rádi vrací.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy
Vydáno 29. dubna 2024 8:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Prodej pozemků Pod Skalkou, určených pro výstavbu rodinných domů, soukromému vlastníkovi odsouhlasilo zastupitelstvo na podzim 2021. Realitní společnost ze Vsetína, Feigen Project Financing, za ně nabídla 15,1 milionu.

Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Podle územního plánu je toto poslední lokalita, kde je umožněno vystavět rodinné domy. Město Nový Jičín v roce 2021 tuto lokalitu prodalo developerovi, který nyní staví infrastrukturu. Ta plocha má zhruba 38 tisíc metrů čtverečních a má zde vzniknout 23 parcel pro výstavbu rodinných domů.”

Inženýrské sítě tedy financuje realitní společnost, ta také parcely odprodala jednotlivým stavitelům.

Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Naší záležitostí je zasíťovat lokalitu, vodovodem, kanalizací, veřejným osvětlením a vybudovat jednotlivé přístupové cesty do této lokality. Dvě přístupové cesty do této lokality jsou od stávající komunikace Tolstého a potom jedna pro pěší u budoucího dětského hřiště, kde v budoucnu toto hřiště plánuje zbudovat město.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město se účastní pravidelně kontrolních dnů, protože v kupní smlouvě je závazek a smlouva o smlouvě budoucí, že budoucí infrastrukturu, čili inženýrské sítě a taktéž dopravní infrastrukturu, chodníky a komunikace, nabyde do svého vlastnictví město.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “My předpokládáme dokončení této lokality na přelomu srpna a září. Pak bude probíhat kolaudace jednotlivých sítí a předpokládám, že když stavitelé začnou vyřizovat stavební povolení pro jednotlivé domy, tak by mohli ještě na podzim, případně hnedka na jaře, začít s realizaci svých domků.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud bychom měli vzít analogii s lokalitou Za Školou, kde město budovalo infrastrukturu, tak příprava této výstavby a samotný prodej trval zhruba 15 let. V roce 2008 bylo první územní rozhodnutí a v roce 2023 jsme prodávali poslední pozemek, prodalo se všech 23 pozemků. Takže v tomto ohledu je vidět, že město není úplně zdatný “developer”. Proto jsme se rozhodli jít cestou jinou, a to nabídnout celou plochu k výstavbě developerovi, a z této zkušenosti vidíme, že opravdu soukromý sektoru umí budovat rychleji, protože zhruba za dva roky po nabytí vlastnického práva už dochází k realizaci vlastní stavební činnosti.”

Přestože město tyto pozemky prodalo developerovi, ten nemá úplně volné ruce, závazná je pro něj zastavovací studie této lokality. Nicméně došlo ke dvěma změnám, které v ní město posvětilo. Jednak zde byla umožněna výstavba trafostanice ČEZu z důvodu nedostatečné kapacity elektrické energie.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Druhá změna, která proběhla, tak zastupitelstvo v loňském roce schválilo výjimku ze studie v podobě toho, že developer nemusí budovat plyn v této lokalitě. Jednak z důvodů, řekněme geopolitických, a také mezi budoucími vlastníky těch pozemků není o plyn zájem.”

Dalším zájmem města v této lokalitě jsou i navazující pozemky ve vlastnictví státního pozemkového úřadu. Radnice požádala o jejich převod a do budoucna tu chce vybudovat suchý poldr, nádrž pro zadržování dešťové vody, a prostranství veřejné zeleně.

Aktuálně teď také město spolu s realitní společností a novými vlastníky jednotlivých parcel řeší pojmenování dvou nových ulic, které tu vzniknout. Osloven byl i Klub rodáků a přátel města, Státní okresní archiv a osadní výbor Loučka.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Z došlých návrhů a podnětů, které jsme obdrželi, se objevují i někteří rodáci města a významné osobnosti města, ale objevuje se i pojmenování po té lokalitě, jak ji tady známe, čili ulice Bocheta nebo K Bochetě, a nebo dokonce Ke střelnici, protože v minulosti tady proběhly střelecké závody.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Navrhovali jsme jména ulic Ervína Bártka a Václava Ptáčka. Vlastně tady ti dva pánové jsou rodáci z Nového Jičína a mají blízko k hudbě.”

O pojmenování ulic rozhodne dle předložených návrhů zastupitelstvo v průběhu letošního roku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042788/stavebni-parcely-pod-skalkou-budou-na-podzim-hotovy