Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Orlová představila podobu volnočasového areálu po bývalém koupališti

Orlová |

Na prostranství bývalého orlovského koupaliště vyroste volnočasová zóna, ve které nebudou chybět podmínky pro sportovní aktivity, ale ani vodní prvky pro osvěžení v parném létě. Orlová představuje návrh budoucí podoby prostranství.

Zastupitelé Orlové v loňském roce definitivně ustoupili od rekonstrukce areálu zchátralého koupaliště a nyní připravují jeho demolici. Tu potvrdilo zastupitelstvo Orlové veřejnosti poté, co definitivně rozhodlo o zastavení poslední navrhované rekonstrukce.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: "Projekt čtvtrtmiliardového koupaliště se ukázal postupem času jako nereálný a pro město příliš finančně náročný. Z důvodu havarijního stavu celého areálu jsme se rozhodli pro odstranění všech budov, včetně bývalé restaurace Golf a minigolfu."

Kromě demolice město připravuje postupnou přeměnu areálu na veřejný prostor s volnočasovou odpočinkovou zónou. Už nechalo zpracovat architektonickou studii využití areálu a budoucí podoba prostranství vychází z návrhu městského architekta Davida Kotka. Zpracovaná studie bude podkladem pro další přípravu projektové dokumentace. 

Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Areál nyní navazuje na stávající sportoviště tvořené zimním stadionem, fotbalovými hřišti a tenisovými kurty. Nově zrekonstruovaný prostor doplní in-line dráha, pumptrack, což je uzavřený zvlněný okruh pro jízdu na kole, či koloběžce a přírodní lezecké centrum přirozeně naváže na zrekonstruovaný lesopark. Nebudou zde chybět odpočinkové zóny, páteřní pěší zóna s plochou pro variabilní využití, vše doplněné o vodní prvky a moderní mobiliář."

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: "Věřím, že nový prostor potěší širokou veřejnost a každá věková skupina si zde najde to své. Snažili jsme se vše navrhnout tak, aby areál využili všichni občané města, tedy jak maminky s dětmi, tak naše mládež, ale také orlovští senioři, a to od jara do podzimu."

Město sice mělo v minulosti připravený projekt revitalizace koupaliště, ale finanční situace mu dnes neumožňuje jeho realizaci, ani její následné nákladné provozování. Orlová tak bude žádat o dotaci na samotnou demolici z Operačního programu Spravedlivá transformace. Projektová cena demolice je 66 milionů korun. 

Martina Szotkowská, vedoucí odboru rozvoje a investic: "V současné době probíhá dokončení projektové dokumentace na demolici areálu a po získání všech potřebných stanovisek a povolení, podá Orlová žádost o dotaci."

V případě úspěchu by demolice mohla začít již v příštím roce. Konkrétní datum zahájení demolice vedení města oznámí veřejnosti po podpisu smlouvy se zhotovitelem.

Nahlásit chybu


K tématu

Místo letního koupaliště vznikne v Orlové volnočasový areál

17. května 2023 11:30 | Orlová | Bára Kelnerová

V Orlové už více než deset let chátrá letní koupaliště. Opravu si radnice z rozpočtu nemůže dovolit a dotace nelze získat. Město se proto rozhodlo pro vybudování volnočasového areálu.

Rekreační zóna Olešná je vyhledávaným místem turistů i rodin s dětmi

3. srpna 2023 15:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekreační zóna Olešná patří mezi vyhledávané cíle místních obyvatel i turistů. Ti zde mají velké možnosti vyžití. Kromě samotné přehrady je to také venkovní a vnitřní aquapark, herní zóny pro děti i cyklostezky. Město navíc zavedlo na letní sezonu do oblasti přímou autobusovou linku.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

14. května 2024 17:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.


Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

14. května 2024 10:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

14. května 2024 10:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

14. května 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Stonava žije Mistrovstvím světa v ledním hokeji

Včera 16:05 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V těchto dnech se Česko utápí v moři hokejové euforie. V Praze a v Ostravě se odehrávají zápasy mistrovství světa. Sledovat je můžete i ve Stonavě.

Pozvánka na koncert Permoníku

Včera 16:04 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Obec Stonava ve spolupráci s Římskokatolickou farností Stonava srdečně zve všechny nadšence duchovní hudby na koncert s názvem „S láskou má svět naději". Tato vzácná hudební událost se uskuteční v neděli 19. května 2024 od 15:30 hodin v Římskokatolickém kostele sv. Maří Magdalény ve Stonavě.

Pozvánka na Turnaj ve stolním tenise

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Neděle 26. května bude v tělocvičně Základní školy na Dolanech plná napětí, adrenalinu a soutěživého ducha. Opět po roce pořádá obec Stonava tradiční stolní tenisový turnaj, který má dlouholetou tradici a zájem o něj je každoročně velký.

Po sérii proher Stonava znovu bodovala

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté se konečně dočkali. Na domácí půdě se jim po několika nevydařených zápasech podařilo vyhrát a do tabulky si připsat důležité body. Vybojovat je v zápase s Brušperkem nebylo vůbec jednoduché.

Wieczór muzyczny z grupą Przemek Orszulik Trio

Wieczór muzyczny grupy Przemek Orszulik Trio rozpoczął się od nowej interpretacji piosenki Czesława Niemena „Pod papugamiů. Przemek, mając jedenaście lat, wyśpiewał sobie nią zwycięstwo na Festiwalu Piosenki Dziecięcej w Hawierzowie. Od tamtego czasu grał i śpiewał najpierw w prawie rodzinnym zespole Ampli Fire a później w kilku innych projektach muzycznych.

Orlová představila podobu volnočasového areálu po bývalém koupališti
Vydáno 17. února 2024 10:43, Orlová, Jiří Cileček
Na prostranství bývalého orlovského koupaliště vyroste volnočasová zóna, ve které nebudou chybět podmínky pro sportovní aktivity, ale ani vodní prvky pro osvěžení v parném létě. Orlová představuje návrh budoucí podoby prostranství.

vizualizace volnočasového areálu v Orlové; zdroj: architekt David Kotek

Zastupitelé Orlové v loňském roce definitivně ustoupili od rekonstrukce areálu zchátralého koupaliště a nyní připravují jeho demolici. Tu potvrdilo zastupitelstvo Orlové veřejnosti poté, co definitivně rozhodlo o zastavení poslední navrhované rekonstrukce.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: "Projekt čtvtrtmiliardového koupaliště se ukázal postupem času jako nereálný a pro město příliš finančně náročný. Z důvodu havarijního stavu celého areálu jsme se rozhodli pro odstranění všech budov, včetně bývalé restaurace Golf a minigolfu."

Kromě demolice město připravuje postupnou přeměnu areálu na veřejný prostor s volnočasovou odpočinkovou zónou. Už nechalo zpracovat architektonickou studii využití areálu a budoucí podoba prostranství vychází z návrhu městského architekta Davida Kotka. Zpracovaná studie bude podkladem pro další přípravu projektové dokumentace. 

Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Areál nyní navazuje na stávající sportoviště tvořené zimním stadionem, fotbalovými hřišti a tenisovými kurty. Nově zrekonstruovaný prostor doplní in-line dráha, pumptrack, což je uzavřený zvlněný okruh pro jízdu na kole, či koloběžce a přírodní lezecké centrum přirozeně naváže na zrekonstruovaný lesopark. Nebudou zde chybět odpočinkové zóny, páteřní pěší zóna s plochou pro variabilní využití, vše doplněné o vodní prvky a moderní mobiliář."

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: "Věřím, že nový prostor potěší širokou veřejnost a každá věková skupina si zde najde to své. Snažili jsme se vše navrhnout tak, aby areál využili všichni občané města, tedy jak maminky s dětmi, tak naše mládež, ale také orlovští senioři, a to od jara do podzimu."

Město sice mělo v minulosti připravený projekt revitalizace koupaliště, ale finanční situace mu dnes neumožňuje jeho realizaci, ani její následné nákladné provozování. Orlová tak bude žádat o dotaci na samotnou demolici z Operačního programu Spravedlivá transformace. Projektová cena demolice je 66 milionů korun. 

Martina Szotkowská, vedoucí odboru rozvoje a investic: "V současné době probíhá dokončení projektové dokumentace na demolici areálu a po získání všech potřebných stanovisek a povolení, podá Orlová žádost o dotaci."

V případě úspěchu by demolice mohla začít již v příštím roce. Konkrétní datum zahájení demolice vedení města oznámí veřejnosti po podpisu smlouvy se zhotovitelem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000041585/orlova-predstavila-podobu-volnocasoveho-arealu-po-byvalem-koupalisti