Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Úchyl, který z polského Těšína jezdil na kole obtěžovat ženy do Českého Těšína, už čelí obvinění ze znásilnění

Český Těšín |

Policisté obvinili muže trvale žijícího v polském Těšíně ze sexuálních útoků, které páchal o prázdninách na české straně řeky Olše.

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "K prvnímu skutku došlo na začátku července u řeky Olše. Třicetiletá žena byla na procházce se psem, když kolem ní několikrát projel mladý muž na elektrickém kole. Nevšímala si ho, a když ho posléze zahlédla stojícího vedle kola, snažila se mu vyhnout. Přesto k ní muž přistoupil, uchopil ji a začal osahávat na intimních místech. Žena volala o pomoc, bránila se. Poté, co se po něm ohnala vodítkem, ji pustil, nasedl na kolo a ujel."

 V polovině srpna přijali policisté oznámení osmnáctileté díky, že v blízkosti lesní cesty, po které šla do obchodu, zahlédla nahého muže, který se ukájel. Protože se bála, zvolila jinou trasu. Pro návrat z nákupu šla zcela jinou trasou, obnaženého muže však potkala znovu. Vyděšené dívce se podařilo utéct, přestože, jak sdělila, viděla, že ji nějakou dobu pronásledoval na kole. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "Ke třetímu skutku došlo jen po pár dnech. Tentokrát policisty přivolaly dvě mladistvé. Uvedly, že seděly na lavičce v parku a povídaly si. Všimly si, že kolem nich několikrát projel muž na jízdním kole. Také z kola sesedl, procházel se, postával opodál a stále je pozoroval. Dívky mu nevěnovaly pozornost, a když z místa odházely, všimly si, že sedí na jedné lavičce a masturbuje. Utekly a z bezpečného místa volaly na policii. 

Policisté společně s kriminalisty činili veškeré možné kroky, které by je dovedly k pachateli. Zintenzivnili hlídkovou činnost na území města, vyhodnocovali výpovědi svědků, všechny dostupné stopy a další indicie. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "Dva dny po ohlášení poslední události kontrolovali policisté obvodního oddělení Český Těšín mladého muže na kole, který odpovídal popisu uváděného všemi poškozenými. Cizinec žijící na druhém břehu řeky Olše u sebe neměl žádný doklad totožnosti, proto byli přizváni také kolegové z cizinecké policie. Ti nejen, že vyřešili pokutou jeho přestupek, který spočíval v pobytu na našem území bez potřebného dokladu, ale také ověřili jeho totožnost. Prověření jeho další daleko závažnější nezákonné činnosti již bylo v gesci policistů 1. oddělení obecné kriminality. Dvaadvacetiletý muž s kriminalisty spolupracoval, svou trestnou činnost nepopíral, pouze se své jednání pokoušel poněkud bagatelizovat. Také uvedl, že nechtěl nikomu ublížit, všeho lituje a na veřejnosti se již takového jednání nebude dopouštět. Jelikož v prvém případě měl muž použít násilí k intimním dotykům na těle jiné osoby a v dalších dvou se dopustit hrubé neslušnosti, kriminalisté jej obvinili ze spáchání trestných činů znásilnění a výtržnictví. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let."
Nahlásit chybu


K tématu

Přes 20 let měl sexuálně zneužívat děti v ostravském oddílu. Policie hledá poškozené

13. června 2023 9:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krajští kriminalisté rozplétají velmi závažný případ sexuálního obtěžování a znásilnění. Obviněným je muž, který přes 20 let působil v ostravském volnočasovém oddílu pro děti. Tam si vytipovával chlapce ve věku 10 až 15 let, které pravděpodobně za úplaty sexuálně obtěžoval. Policie nyní hledá možné poškozené. I ty, kteří dnes už budou dospělými muži.

Na útěku z ústavu mladík znásilnil mladou ženu v Havířově, vyhrožoval jí zabitím, další dvě ženy oloupil

3. srpna 2023 10:23 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté dopadli mladého muže, který v Havířově, znásilnil mladou ženu a dále další dvě ženy oloupil. Tyto trestné činy měl spáchat v době, kdy byl na útěku z výchovného ústavu. Soudce akceptoval návrh na vzetí do vazby.

Kriminalisté obvinili dalšího muže za sexuální zneužívání chlapců v ostravském turistickém oddílu

26. října 2023 18:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté v červnu informovali o obvinění bývalého vedoucího turistického oddílu z Ostravy, který sexuálně zneužíval chlapce ve věku od 10 do 15 let. Vyšetřovatelům se následně ozvali další svědci a oběti, aktuálně tak mají informace o více než desítce chlapců, které měl zneužít. Policisté ale také informovali o dalším muži z oddílu, který byl již za podobné skutky dříve odsouzen. Díky vyšetřování se přišlo na to, že sexuálních praktik se dopouštěl i na dalších chlapcích.


Oslavy 100 let Velké Ostravy vyvrcholí v centru města. Obvod se chystá i na Muzejní noc

V sobotu 15. června vyvrcholí v centru Ostravy oslavy 100 let Velké Ostravy. Program navíc plynule přejde do Muzejní noci, do které se zapojí i radnice centrálního obvodu. Lidé budou moci navštívit starostu nebo absolvovat komentované vycházky.

Začaly volby do Evropského parlamentu. Volíme 21 nových poslanců

Začaly volby do Evropského parlamentu. Voliči mohou v pátek a sobotu vybrat, která politická strana či hnutí je jim nejbližší a samozřejmě mohou zakroužkovat a tím podpořit i konkrétního kandidáta. Nejčastějšími tématy eurovoleb jsou Green Deal, zákaz spalovacích motorů nebo přijetí Eura.

Poštovní ulice by s nadsázkou mohla být elektronická

Z budovy bývalé pekárny ve Studénce, která roky chátrala, je výrobní hala pro elektroniku. Společnost, která ji zrekonstruovala, už dříve opravila a začala využívat i další dva opuštěné objekty na Poštovní ulici.

Ke Dni dětí se v Horní Suché konaly retro radovánky

Opravdu originální Den dětí se konal v Horní Suché. Vše se odehrávalo v retro stylu. Žáci škol si připravili tematická vystoupení a v retro oblečení přišli i rodiče.

Výrobci panelů a baterií stěhují továrny z Evropy do Asie

6. června 2024 18:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Zatímco se Evropa snaží nastartovat domácí dodavatelský řetězec pro obnovitelné zdroje a baterie, současní výrobci se z trhu stahují. Posledním příkladem je společnost Solarwatt, která plánuje přesunout výrobu baterií z Německa do Asie. Již v dubnu přitom společnost zprvu oznámila, že v Německu ukončí výrobu fotovoltaických panelů.

Voliči o víkendu rozhodnou, kdo bude Českou republiku zastupovat v Evropském parlamentu

6. června 2024 16:07 | Celý MS kraj | Monika Danková

Už tento pátek a sobotu budou moci lidé v celé České republice volit europoslance do Evropského parlamentu. Ti se podílejí na tvorbě a schvalování legislativy nebo rozpočtu v rámci Evropské unie.

Přední výrobce vodičů IRCE staví fabriku v Mošnově

6. června 2024 18:10 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRCE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Muzeum Novojičínska popsalo cestu našich předků ke chlebu

6. června 2024 19:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Žerotínský zámek voněl celý týden čerstvým chlebem a plackami. Pracovníci Muzea Novojičínska tu připravili edukační program, ve kterém popsali cestu ke chlebu, od sklizně obilí po jeho pečení.

Cyklotour Na kole dětem mistra světa Josefa Zimovčáka projela Českou republiku

6. června 2024 18:29 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již popatnácté projel Josef Zimovčák a vysokém kole se svým pelotonem celou Českou republiku. Deset etap jeho cyklotour projelo ze středočeské obce Družec až do jihomoravského Hodonína. Hlavním cílem veřejné charitativní akce je podpora onkologicky nemocných dětí a jejich rodin.

V Arboretu Nový Dvůr jsou k vidění živí tropičtí motýli. Kroužit vám budou přímo nad hlavami

6. června 2024 11:15 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Arboretum Nový Dvůr u Stěbořic na Opavsku zaplnili živí tropičtí motýli. Obdivovat jejich krásu můžete v tamních sklenících plných tropických rostlin. S trochou štěstí uvidíte i jak se líhnou z kukel.

V Nemocnici Karviná-Ráj mohou ženy nově rodit na speciálním gauči

Karvinská porodnice se může pochlubit novinkou, kterou nabízí ženám k porodu. Jde o gauč, který se dá různě napolohovat. Rodícím ženám pomáhá více se uvolnit a zaujmout při porodu přirozenou polohu.

Na Karvinském moři se konala netradiční výuka, zažili ji studenti Zdravotnického lycea

Studenti a studentky Zdravotnického lycea Střední zdravotnické školy zažili nevšední výuku u Karvinského moře. Pedagogové pro ně připravili tři stanoviště s praktickými úkoly - ověřovali fyzikální zákonitosti, analyzovali vodu nebo zkoumali druhy živočichů.

Havířov dlouhodobě podporuje gymnastiku pro MŠ, děti učí bývalý olympionik

6. června 2024 11:51 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Pohybová výchova pro ty nejmenší v podobě gymnastiky. To je projekt pro děti havířovských mateřských škol na ZŠ Žákovská, který radnice podporuje už 14 let. Na závěr roku vždy děti předvedou, co se naučily.

Obec společně s místními spolky uspořádala Dětský den

5. června 2024 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavské děti si v sobotu užily svůj svátek. Obec ve spolupráci s místními spolky pro ně připravila Dětský den. Akce se setkala s velkým ohlasem.

29. ročník Turnaje ve stolním tenise

5. června 2024 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V tělocvičně základní školy na Dolanech se uskutečnil pod záštitou obce 29. ročník turnaje ve stolním tenise. My jsme si s kamerou toto sportovní zápolení nenechali ujít.

Pampeliška má v dílech stonavské malířky velký význam

5. června 2024 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Je tomu rok, co stonavská malířka Ewa Ćmok Matykiewicz vystavovala své obrazy ve Fakultní nemocnici Ostrava. Její obrazy, které znázorňovaly život v pandemii spojovala pampeliška. V současné době jsou některé z tehdy vystavovaných obrazů vystaveny i v galerii Rotigel v Petrovicích u Karviné. Výstava s názvem „Chmýří pampelišky“, která je obohacena i o obrazy, které vznikly po pandemii jsou zde k shlédnutí až do konce června.

Úchyl, který z polského Těšína jezdil na kole obtěžovat ženy do Českého Těšína, už čelí obvinění ze znásilnění
Vydáno 5. září 2023 9:17, Český Těšín, Libor Běčák
Policisté obvinili muže trvale žijícího v polském Těšíně ze sexuálních útoků, které páchal o prázdninách na české straně řeky Olše.

Místo činu u řeky Olše. Zdroj: Policie ČR

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "K prvnímu skutku došlo na začátku července u řeky Olše. Třicetiletá žena byla na procházce se psem, když kolem ní několikrát projel mladý muž na elektrickém kole. Nevšímala si ho, a když ho posléze zahlédla stojícího vedle kola, snažila se mu vyhnout. Přesto k ní muž přistoupil, uchopil ji a začal osahávat na intimních místech. Žena volala o pomoc, bránila se. Poté, co se po něm ohnala vodítkem, ji pustil, nasedl na kolo a ujel."

 V polovině srpna přijali policisté oznámení osmnáctileté díky, že v blízkosti lesní cesty, po které šla do obchodu, zahlédla nahého muže, který se ukájel. Protože se bála, zvolila jinou trasu. Pro návrat z nákupu šla zcela jinou trasou, obnaženého muže však potkala znovu. Vyděšené dívce se podařilo utéct, přestože, jak sdělila, viděla, že ji nějakou dobu pronásledoval na kole. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "Ke třetímu skutku došlo jen po pár dnech. Tentokrát policisty přivolaly dvě mladistvé. Uvedly, že seděly na lavičce v parku a povídaly si. Všimly si, že kolem nich několikrát projel muž na jízdním kole. Také z kola sesedl, procházel se, postával opodál a stále je pozoroval. Dívky mu nevěnovaly pozornost, a když z místa odházely, všimly si, že sedí na jedné lavičce a masturbuje. Utekly a z bezpečného místa volaly na policii. 

Policisté společně s kriminalisty činili veškeré možné kroky, které by je dovedly k pachateli. Zintenzivnili hlídkovou činnost na území města, vyhodnocovali výpovědi svědků, všechny dostupné stopy a další indicie. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR MSK: "Dva dny po ohlášení poslední události kontrolovali policisté obvodního oddělení Český Těšín mladého muže na kole, který odpovídal popisu uváděného všemi poškozenými. Cizinec žijící na druhém břehu řeky Olše u sebe neměl žádný doklad totožnosti, proto byli přizváni také kolegové z cizinecké policie. Ti nejen, že vyřešili pokutou jeho přestupek, který spočíval v pobytu na našem území bez potřebného dokladu, ale také ověřili jeho totožnost. Prověření jeho další daleko závažnější nezákonné činnosti již bylo v gesci policistů 1. oddělení obecné kriminality. Dvaadvacetiletý muž s kriminalisty spolupracoval, svou trestnou činnost nepopíral, pouze se své jednání pokoušel poněkud bagatelizovat. Také uvedl, že nechtěl nikomu ublížit, všeho lituje a na veřejnosti se již takového jednání nebude dopouštět. Jelikož v prvém případě měl muž použít násilí k intimním dotykům na těle jiné osoby a v dalších dvou se dopustit hrubé neslušnosti, kriminalisté jej obvinili ze spáchání trestných činů znásilnění a výtržnictví. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/cesky-tesin/11000038949/uchyl-ktery-z-polskeho-tesina-jezdil-na-kole-obtezovat-zeny-do-ceskeho-tesina-uz-celi-obvineni-ze-znasilneni