Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny

Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

7. května 2024 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

7. května 2024 19:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny
Vydáno 3. dubna 2024 11:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042379/ve-slezske-ostrave-se-bude-investovat-do-hrbitovu-velke-rekonstrukce-cekaji-temer-vsechny