Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská Galerie výtvarného umění se novou výstavou všestranné výtvarnice Toyen stává světovým unikátem

Ostrava-město |  | Kulturní okénko

Opravdovou lahůdkou pro milovníky umění je nejnovější výstava knižní a grafické tvorby malířky, grafičky a ilustrátorky Toyen s názvem Knihy bez hranic. Galerii výtvarného umění se podařilo získat unikátní knižní a grafické dílo z francouzského období slavné výtvarnice.

Ta se narodila jako Marie Čermínová v roce 1902 ještě v Rakousko-Uhersku. Do Francie, kde pak již zůstala, odešla ve svých 45 letech už z Československa.

Karel Srp, kurátor výstavy: „Tato výstava je naprosto jedinečná, protože vůbec poprvé na světě dala dohromady její knižní dílo z pařížského období, to znamená diváci uvidí 30 let její soustavné intenzivní, do sebe zahleděné práce.“
Jiří Jůza, ředitel GVU Ostrava: „GVU se akvizicí knižní tvorby Toyen stává opravdu jedničkou v tomhle segmentu této opravdu světové umělkyně, která se významným způsobem prosadila a byla ctěna v Paříži ve druhé polovině 20. století, od roku1947.“

Díky více než dvoumilionové investici MS kraje jako zřizovatele, získala ostravská galerie opravdu jedinečná díla.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „Tato sbírka je ucelenou sbírkou a je největší asi nejen v našem státě, ale asi i na větě, kdy jsme zakoupili asi 33 děl mistryně Toyen. Tento konvolut je unikátní právě svojí uceleností, zajímavostí a má několika milionovou hodnotu, my jsme to zakoupili částkou 2,2 mil korun, což ani neodpovídá tržní hodnotě právě daných děl a myslím si, že tím se stala galerie unikátní nejen v rámci celé ČR, ale i v rámci celého světa.“

Kolekce publikací, maleb, grafik, grafických listů, knižních obálek a litografií Toyen, řadí ostravskou galerii na první místo nejen u nás, ale na celém světě.

Karel Srp, kurátor výstavy: „Je to skutečně přední dáma evropského surrealismu, autorka mnoha obrazů, mnoha knižních úprav, mnoha grafik a kreseb, která významně ovlivnila surrealistické hnutí a během svého prvního pobytu v Paříži rovněž rozvíjela několik autentických osobních stylů, až to byl neo primitvismus nebo artificialismus.“
Jiří Jůza, ředitel GVU Ostrava: „Je to dílo velké ženy a to možná nejdůležitější je, že se umístěním do veřejné sbírky stává nesmrtelným a zachovaným opravdu v té integrální hodnotě, že nebude dále děleno a že nebude vystavené jakýmkoli zkázným elementům.“

Výstava Toyen znamená pro ostravskou galerii skutečně výsadní postavení v celé oblasti výtvarného výstavnictví.

Nahlásit chybu


K tématu

Malíř Pavel Forman vystavuje v ostravské Galerii výtvarného umění průřez tvorbou a témata za posledních 5 let

18. prosince 2023 13:22 | Celý MS kraj | Karel Soukop

První reportáž nás zavede na výstavu vynikajícího malíře Pavla Formana. Jeho obrazy zaujmou především svými rozměry, barevností i tématy. Představují průřez Formanovou tvorbou i jeho vývoj za poslední roky.

V Karviné byla pokřtěna nová kniha o městě nazvaná Karviná. Bohatství v různorodosti

7. července 2023 16:31 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Galerii města Karviné se křtila jedna velmi speciální kniha o Karviné, na jejímž vzniku spolupracovalo několik významných osobností města, v čele se známým učencem lingvistiky a folklóru Karlem Danielem Kadłubcem.

V Galerii města Karviné byla pokřtěna kniha Karviná. Bohatství v různorodosti

11. července 2023 15:31 | Karviná | Monika Danková

V Galerii města Karviné se křtila jedna velmi speciální kniha o Karviné, na jejímž vzniku spolupracovalo několik významných osobností města, v čele se známým učencem lingvistiky a folklóru Karlem Danielem Kadłubcem.


Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

Včera 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

Včera 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I..

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Dny města Orlové proběhly rovnou na čtyřech stagích

Dny města Orlové 2024 nabídly bohatý program plný hudby, tance a aktivit pro děti i dospělé.

Program pro krajské volby představila SOCDEM. Kandidátku vede Svatopluk Němeček

Včera 12:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě představila svůj program pro krajské volby strana SOCDEM. Lídr kandidátky lékař Svatopluk Němeček se chce zaměřit na problémy ve zdravotnictví a dalšími prioritami strany je dostupné bydlení nebo levná energie.

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

Včera 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Muži SK Stonava jedou na vítězné vlně

Včera 13:30 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Uplynulý víkend byl ve znamení bouřlivých sportovních vítězství. Čeští hokejisté dokázali na Mistrovství světa vybojovat zlato a z mistrovského titulu se radovali i fanoušci karvinských házenkářů. Radost z dalšího vítězství panovala ale také ve Stonavě. Muži SK Stonava vybojovali na domácím trávníku další body.

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

Včera 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

ZUŠ B. Martinů v Havířově se zapojila do festivalu ZUŠ Open, žáci se prezentovali v ulicích města

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Cyklodoprava se v Ostravě stává fenoménem. Nová koncepce ji posouvá ještě dále

28. května 2024 12:06 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava urazila spoustu cesty při formování cyklodopravy ve městě. V posledních letech se stále více mění ze sportu a rekreace na způsob dopravy třeba do práce nebo za zábavou. Trend potvrzuje i nová koncepce.

V Ostravě se konala největší výstava papírových modelů v ČR

28. května 2024 10:45 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Více než tisíc papírových modelů dopravní techniky, ale i budov a dalších, zaplnilo tělocvičnu ZŠ Dvorského v Ostravě-Bělském Lese. Byla totiž místem konání největší mezinárodní soutěže papírových modelů v Česku, s názvem Papír show 2024.

V Porubě začal výsev květinových luk. Nově rozkvetou na Hlavní třídě a u Oblouku

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Se strážníky si vím rady. Projekt MP Ostrava je určen žákům ve vyloučených lokalitách

28. května 2024 8:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravská městská policie odstartovala nový preventivní projekt, který je určena pro žáky z vyloučených lokalit celého města. Strážníci se snaží během několika setkání dětem vštípit některé důležité zásady. Projekt nese název "Se strážníky si vím rady."

Ostravská univerzita chce postavit nové studentské koleje za miliardu korun

27. května 2024 19:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská univerzita přišla s plánem výstavby nových vysokoškolských kolejí. Nová výstavba v prostorách současných kolejí Jana Opletala má aktuální kapacitu více než zdvojnásobit. Stát bude miliardu korun a s financováním pomůže univerzitě město i kraj. Stavba má začít příští rok a hotová by měla být v roce 2027.

Ostravská Galerie výtvarného umění se novou výstavou všestranné výtvarnice Toyen stává světovým unikátem
Vydáno 31. března 2024 0:12, Ostrava-město, Karel Soukop
Opravdovou lahůdkou pro milovníky umění je nejnovější výstava knižní a grafické tvorby malířky, grafičky a ilustrátorky Toyen s názvem Knihy bez hranic. Galerii výtvarného umění se podařilo získat unikátní knižní a grafické dílo z francouzského období slavné výtvarnice.

Ta se narodila jako Marie Čermínová v roce 1902 ještě v Rakousko-Uhersku. Do Francie, kde pak již zůstala, odešla ve svých 45 letech už z Československa.

Karel Srp, kurátor výstavy: „Tato výstava je naprosto jedinečná, protože vůbec poprvé na světě dala dohromady její knižní dílo z pařížského období, to znamená diváci uvidí 30 let její soustavné intenzivní, do sebe zahleděné práce.“
Jiří Jůza, ředitel GVU Ostrava: „GVU se akvizicí knižní tvorby Toyen stává opravdu jedničkou v tomhle segmentu této opravdu světové umělkyně, která se významným způsobem prosadila a byla ctěna v Paříži ve druhé polovině 20. století, od roku1947.“

Díky více než dvoumilionové investici MS kraje jako zřizovatele, získala ostravská galerie opravdu jedinečná díla.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „Tato sbírka je ucelenou sbírkou a je největší asi nejen v našem státě, ale asi i na větě, kdy jsme zakoupili asi 33 děl mistryně Toyen. Tento konvolut je unikátní právě svojí uceleností, zajímavostí a má několika milionovou hodnotu, my jsme to zakoupili částkou 2,2 mil korun, což ani neodpovídá tržní hodnotě právě daných děl a myslím si, že tím se stala galerie unikátní nejen v rámci celé ČR, ale i v rámci celého světa.“

Kolekce publikací, maleb, grafik, grafických listů, knižních obálek a litografií Toyen, řadí ostravskou galerii na první místo nejen u nás, ale na celém světě.

Karel Srp, kurátor výstavy: „Je to skutečně přední dáma evropského surrealismu, autorka mnoha obrazů, mnoha knižních úprav, mnoha grafik a kreseb, která významně ovlivnila surrealistické hnutí a během svého prvního pobytu v Paříži rovněž rozvíjela několik autentických osobních stylů, až to byl neo primitvismus nebo artificialismus.“
Jiří Jůza, ředitel GVU Ostrava: „Je to dílo velké ženy a to možná nejdůležitější je, že se umístěním do veřejné sbírky stává nesmrtelným a zachovaným opravdu v té integrální hodnotě, že nebude dále děleno a že nebude vystavené jakýmkoli zkázným elementům.“

Výstava Toyen znamená pro ostravskou galerii skutečně výsadní postavení v celé oblasti výtvarného výstavnictví.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042338/ostravska-galerie-vytvarneho-umeni-se-novou-vystavou-vsestranne-vytvarnice-toyen-stava-svetovym-unikatem