Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

S příchodem jara odstartovaly opravy pěších komunikací. V Ostravě-Jihu se staví i nové

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

V nejlidnatějším ostravském obvodu odstartovaly nejen další opravy chodníků. Vzniknou zde i nové, například na ulici Horní nebo Na Obecní. Náklady na jejich výstavbu se odhadují přibližně na 4 miliony korun.

S příchodem jarních dnů a stabilně teplého počasí přichází také opravy na komunikacích. Na Jihu se budou moct obyvatelé brzy procházet po několika nových chodnících. Například obyvatelé domů na ulici Tylova. Rekonstrukce chodníku u ulice Tylova navazuje na opravy, které byly v této lokalitě realizovány už v minulém roce.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Aktuálně pokračujeme v druhé fází chodníku na ulici Tylové, a to do zámkové dlažby. Práce by měly být dokončeny do léta. Uvidíme podle počasí, snad už by mělo být pěkné, takže nevidím v tom problém.“

První etapa probíhala od září do prosince minulého roku. Není to ale jediný chodník, který bude letos na Jihu opraven nebo postaven.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Do konce tohoto roku plánujeme ještě výstavbu chodníku na ulici Obecní, kde chyběl propoj a na rondlu vznikne taky nový přechod s chodníkem, aby bylo bezpečnější přecházení a aby tam lidé nepřecházeli přes svodidla a po vyšlapaném chodníku v trávě. Na letošní rok poté plánujeme řadu projektů oprav chodníků i silnic, ale aktuálně čekáme na nacenění, abychom věděli, kolik z těchto projektů budeme schopni realizovat, ale určitě budeme letos opravovat chodník do zámkové dlažby na ulici Výškovické.
Daniel Jeřábek, vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Ostrava -Jih: „Na ulici Vyškovická, to znamená od ulice Pavlovová po ulici Čujkovovou opravujeme chodník – Tam jsme řešili problémy jako odtokové poměry, kdy nám na těch komunikacích stála hodně voda. Byly tam různé praskliny a nerovnosti a starší lidé si právě stěžovali na to, že se jim po tomto špatně chodí, tak jsme došli k závěru, že by už tento chodník opravdu měl být zrekonstruován.“

To, které chodníky budou opraveny či postaveny, vychází z detailního pasportu komunikací.

Daniel Jeřábek, vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Ostrava -Jih: „Tak městský obvod se snaží k tomuto přistupovat velmi koncepčně, a to na základě propracovaného pasportu místních komunikací, který si nechalo udělat a na základě těchto priorit a vyhodnocení těch stavů se snažíme opravit ty nejhorší komunikace a chodníky, které v tom městském obvodě jsou. Také k tomu přistupujeme na základě různých požadavků a přání občanů, ale i ten každý daný chodník nebo komunikaci vyhodnocuje ten správce vždycky na místě a podle stavu.“

Rada obvodu mimoto nechává vypracovat také pasport ohledně kanalizace v Zábřehu, včetně kamerového průzkumu. Po Výškovicích se tak Zábřeh stane druhou lokalitou s takto zpracovanou dokumentací.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostravský Blesk se proměnil v Hasičárnu. Obvod teď kolem a na Výstavní opraví chodníky

Moravská Ostrava a Přívoz sehnala nového nájemce kdysi kultovní restaurace Blesk. Provozovatel prostory opravil a zachoval také původní dekorativní stěnu. Obvod teď chystá opravu přilehlých chodníků a regeneraci zeleně, a to především i v přilehlé ulici Výstavní. Zakázka má hodnotu 30 milionů korun.

V Ostravě-Heřmanicích se opravují cesty po výstavbě kanalizace

9. května 2023 16:13 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Několik hlavních ulic v Ostravě-Heřmanicích postupně dostává nový asfaltový povrch. Práce probíhají v návaznosti na náročnou opravu kanalizace, která proběhla v uplynulých třech letech. Zároveň byly postupně opraveny také chodníky.

Řidiče v Bohumíně zpomalí oprava dopravní tepny a stavba nového chodníku

25. března 2024 16:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Páteřní silniční tah Bohumínem, ulice 1. máje ve Skřečoni, projde v dubnu částečnou rekonstrukcí. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) plánuje opravit úsek od kruhového objezdu pod mostem až k autobusové zastávce u pošty. Řidiči musí počítat se zúžením, v němž budou kyvadlovou dopravu řídit semafory.


Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Otevřenou ventilačku bral zloděj za pozvání do bytu. Bral na co přišel

7. května 2024 12:20 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Důležitá zpráva přišla od ostravské policie. Podařilo se totiž zadržet zloděje, který by hlavně v době dovolených mohl napáchat velkou škodu. Ke vloupání do bytů totiž využíval okna otevřená na ventilaci.

S příchodem jara odstartovaly opravy pěších komunikací. V Ostravě-Jihu se staví i nové
Vydáno 1. dubna 2024 10:46, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
V nejlidnatějším ostravském obvodu odstartovaly nejen další opravy chodníků. Vzniknou zde i nové, například na ulici Horní nebo Na Obecní. Náklady na jejich výstavbu se odhadují přibližně na 4 miliony korun.

S příchodem jarních dnů a stabilně teplého počasí přichází také opravy na komunikacích. Na Jihu se budou moct obyvatelé brzy procházet po několika nových chodnících. Například obyvatelé domů na ulici Tylova. Rekonstrukce chodníku u ulice Tylova navazuje na opravy, které byly v této lokalitě realizovány už v minulém roce.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Aktuálně pokračujeme v druhé fází chodníku na ulici Tylové, a to do zámkové dlažby. Práce by měly být dokončeny do léta. Uvidíme podle počasí, snad už by mělo být pěkné, takže nevidím v tom problém.“

První etapa probíhala od září do prosince minulého roku. Není to ale jediný chodník, který bude letos na Jihu opraven nebo postaven.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Do konce tohoto roku plánujeme ještě výstavbu chodníku na ulici Obecní, kde chyběl propoj a na rondlu vznikne taky nový přechod s chodníkem, aby bylo bezpečnější přecházení a aby tam lidé nepřecházeli přes svodidla a po vyšlapaném chodníku v trávě. Na letošní rok poté plánujeme řadu projektů oprav chodníků i silnic, ale aktuálně čekáme na nacenění, abychom věděli, kolik z těchto projektů budeme schopni realizovat, ale určitě budeme letos opravovat chodník do zámkové dlažby na ulici Výškovické.
Daniel Jeřábek, vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Ostrava -Jih: „Na ulici Vyškovická, to znamená od ulice Pavlovová po ulici Čujkovovou opravujeme chodník – Tam jsme řešili problémy jako odtokové poměry, kdy nám na těch komunikacích stála hodně voda. Byly tam různé praskliny a nerovnosti a starší lidé si právě stěžovali na to, že se jim po tomto špatně chodí, tak jsme došli k závěru, že by už tento chodník opravdu měl být zrekonstruován.“

To, které chodníky budou opraveny či postaveny, vychází z detailního pasportu komunikací.

Daniel Jeřábek, vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Ostrava -Jih: „Tak městský obvod se snaží k tomuto přistupovat velmi koncepčně, a to na základě propracovaného pasportu místních komunikací, který si nechalo udělat a na základě těchto priorit a vyhodnocení těch stavů se snažíme opravit ty nejhorší komunikace a chodníky, které v tom městském obvodě jsou. Také k tomu přistupujeme na základě různých požadavků a přání občanů, ale i ten každý daný chodník nebo komunikaci vyhodnocuje ten správce vždycky na místě a podle stavu.“

Rada obvodu mimoto nechává vypracovat také pasport ohledně kanalizace v Zábřehu, včetně kamerového průzkumu. Po Výškovicích se tak Zábřeh stane druhou lokalitou s takto zpracovanou dokumentací.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000042352/s-prichodem-jara-odstartovaly-opravy-pesich-komunikaci-v-ostravejihu-se-stavi-i-nove