Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

Opava |  | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli dvě významná jubilea

17. září 2023 17:03 | Opava | Yvona Fajtová

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli hned dvě jubilea. 53. pluk průzkumu a elektronického boje oslavil 10 let a zároveň uplynulo 30 let od dislokace jednotek elektronického boje v Opavě.

Výstava Opava jubilejní mapuje 800 let města. K vidění je v Historické budově Slezského muzea

27. února 2024 11:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské zemské muzeum v Opavě si připomíná 800 let od první písemné zmínky o městě. A to výstavou Opava jubilejní, která je zároveň jedním z hlavních výstavních projektů sezóny.

Karvinské Středisko hudby a umění zkrášluje výstava fotografií a keramiky

9. května 2023 17:19 | Karviná | Monika Danková

Ve Středisku hudby a umění probíhá výstava fotografií místního fotoklubu. Jeho součástí je expozice keramické tvorby Kamily Gabryszové a my vás tam teď zavedeme prostřednictvím naší kamery.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školek zřizovaných městem

4. května 2024 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

4. května 2024 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

4. května 2024 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

2. května 2024 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

První firma vysadila spolu s vedením Opavy strom k 800. výročí města

2. května 2024 13:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má letos v plánu vysadit 800 stromů k 800. výročí založení města. Do výsadby se mohou zapojit úplně všichni. A to jak obyvatelé města, tak různé spolky a organizace a také firmy.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy
Vydáno 17. dubna 2024 18:07, Opava, Yvona Fajtová
Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042628/opava-valecna-ocima-obyvatel-opavska-unikatni-vystava-v-hrabyni-k-vyroci-800-let-opavy