Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Světový den hygieny proběhl ve Slezské nemocnici

Opava |

Podle světových statistik si až 95 procent lidí neumí správně umýt ruce. Bohužel současně platí, že až 70 procent infekcí je přenášeno právě špinavýma rukama. Také zdravotníci ve Slezské nemocnici se připojili ke Světovému dni hygieny rukou, aby lidem ukázali, jak by ruce měli mýt.

Od brzkého rána navštívily dětské oddělení slezské nemocnice stovky dětí z mateřských a základních škol. Sestřičky a studentky Střední zdravotnické školy jim hravou formou vysvětlovaly, jak si správně dezinfikovat ruce.

Eliška Štamberová, studentka SZŠ: „Postup je vlastně takový, že si dlaně začneme třít o sebe, potom mezi sebe, potom přejdeme na prsty a palce. Ještě jednou si celé ruce důkladně překontrolujeme. Potom si děti mají možnost na takovém přístroji ty ruce ověřit.“

Většina dětí věděla, jak si správně vydezinfikovat ruce. Sami si to mohli zkontrolovat ve speciálním přístroji, ve kterém nečistoty zbělely díky UV světlu.

Gabriela Návratová, sestra pro nemocniční hygienu: “Už od malička každé dítě maminka učí, proč si ty ruce mají mít po toaletě, před jídlem, když přijdou z hřiště. Ve školce a ve školách je to učí paní učitelky. Ty dětičky se to celkem snaží dodržovat. S dospělostí už nám to nikdo nepřipomíná, takže často se bohužel stává, že na to zapomínáme a úplně nemyslíme na to, že je potřeba o ty ruce taky nějak pečovat, umýt je a podobně.”
Veronika Beková, učitelka, MŠ Mostní: “Myjí si samozřejmě ruce, akorát záleží na věkové skupině dětí. Většinou těm menším dětem musíme připomínat a dohlížet na to, aby si umývaly ruce a ty větší děti předškolní jsou takové samostatnější a zvládají hygienu rukou samy.”
Veronika Klapetková, učitelka, MŠ 17. listopadu: “Neustále je na to upozorňujeme a snažíme se, aby dodržovaly tu hygienu. Někteří jdou a některé musíme do toho nutit, zapomínají.”

Podle odhadů 70–80 % všech infekčních nemocí lidé přenášejí jen tím, že nedodržují správnou hygienu. Nejvíce bakterií se nachází na předmětech, které často používáme. Může to být mobil. počítačová klávesnice nebo klíče.

Gabriela Návratová, sestra pro nemocniční hygienu: “Dále to může to být chřipka, různé respirační infekční onemocnění, samozřejmě různé průjmové onemocnění u dětí, to jsou zejména rotavirové infekce.”
Jana Bystrická, výuka a prevence, Slezská nemocnice v Opavě: “Děti se pak dozví ještě určité detaily k tomu, jak vlastně pečovat o své ruce tak, abychom sebe co nejvíce ochránili. Protože v případě, že si provedu správně hygienu rukou, chráním sebe. A když chráním sebe, chráním tebe, maminku, kolegu, spolupracovníka, kamaráda.”

Děti se mohly podívat, jak to ve Slezské nemocnici na dětském oddělení vypadá. Jednotka intenzivní péče byla vyzdobena jako ponorka s podmořským světem. Ve dveřích od pokojů kulaté okna, na zdech námořní mapy a spousta obrázků mořských zvířat.

Jana Bystrická, výuka a prevence, Slezská nemocnice v Opavě: “My máme tu návštěvnost většinou sedm, osm set, záleží na jednotlivém roku, záleží hodně na počasí. My jim rádi o tom něco povíme a máme dobrý pocit z toho, když ony si zároveň z toho něco odnesou pro sebe.”

Vůbec první akce spojená s hygienou rukou byla zorganizována v roce 2005. Projekt v té době podpořilo 121 zemí světa. Od té doby se počty zemí zapojených do osvětové akce rok od roku zvyšují. Slezská nemocnice se do akce poprvé zapojila v roce 2013.

Nahlásit chybu


K tématu

Opavská nemocnice má po rekonstrukci nejstaršího pavilonu L. Práce vyšly na čtvrt miliardy

4. ledna 2024 21:01 | Opava | Jiří Cileček

Pavilon L v Opavské nemocnice, vybudovaný na přelomu 19. a 20. století, má po rozsáhlé rekonstrukci. Dříve zde fungovaly interní obory, nyní se zaměření rozšiřuje. V pavilonu přibude například rehabilitace nebo jednotka následné péče. Rekonstrukce, která se týkala vnitřních prostor dlouhého památkově chráněného východního křídla a kratšího severního křídla objektu, stála zhruba čtvrt miliardy korun a byla hrazena zřizovatelem nemocnice, kterým je Moravskoslezský kraj.

Opavská nemocnice uvítá dobrovolníky, kteří zpříjemní pobyt pacientům

2. června 2023 20:03 | Opava | Jiří Cileček

Opavská nemocnice dlouhodobě spolupracuje s dobrovolníky, kteří zpříjemňují pobyt pacientům. Aktuálně by ráda jejich počet rozšířila. Ať už z řad bývalých zdravotních sester, ošetřovatelů, pedagogů nebo studentů.

Opavská porodnice má nově k dispozici porodní gauč

15. prosince 2023 15:01 | Opava | Jiří Cileček

Opavská porodnice je teprve druhou porodnicí v České republice, která má k dispozici porodnický gauč. Na gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice doputoval z Velké Británie. Hned první noc po instalaci v něm proběhl první přirozený porod.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V opavských Městských sadech a na hřbitově jsou nové informační panely

17. května 2024 11:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Městských sadechv Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali. Další nový panel pomáhá s orientací na městském hřbitově.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Osmáci a deváťáci z Opavska si zasoutěžili na posilovacích strojích. TrojBoje se zůčastnilo na 200 žáků

15. května 2024 16:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

15. května 2024 9:01 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

13. května 2024 9:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Světový den hygieny proběhl ve Slezské nemocnici
Vydáno 10. května 2023 21:40, Opava, Adéla Pluhaříková
Podle světových statistik si až 95 procent lidí neumí správně umýt ruce. Bohužel současně platí, že až 70 procent infekcí je přenášeno právě špinavýma rukama. Také zdravotníci ve Slezské nemocnici se připojili ke Světovému dni hygieny rukou, aby lidem ukázali, jak by ruce měli mýt.

Od brzkého rána navštívily dětské oddělení slezské nemocnice stovky dětí z mateřských a základních škol. Sestřičky a studentky Střední zdravotnické školy jim hravou formou vysvětlovaly, jak si správně dezinfikovat ruce.

Eliška Štamberová, studentka SZŠ: „Postup je vlastně takový, že si dlaně začneme třít o sebe, potom mezi sebe, potom přejdeme na prsty a palce. Ještě jednou si celé ruce důkladně překontrolujeme. Potom si děti mají možnost na takovém přístroji ty ruce ověřit.“

Většina dětí věděla, jak si správně vydezinfikovat ruce. Sami si to mohli zkontrolovat ve speciálním přístroji, ve kterém nečistoty zbělely díky UV světlu.

Gabriela Návratová, sestra pro nemocniční hygienu: “Už od malička každé dítě maminka učí, proč si ty ruce mají mít po toaletě, před jídlem, když přijdou z hřiště. Ve školce a ve školách je to učí paní učitelky. Ty dětičky se to celkem snaží dodržovat. S dospělostí už nám to nikdo nepřipomíná, takže často se bohužel stává, že na to zapomínáme a úplně nemyslíme na to, že je potřeba o ty ruce taky nějak pečovat, umýt je a podobně.”
Veronika Beková, učitelka, MŠ Mostní: “Myjí si samozřejmě ruce, akorát záleží na věkové skupině dětí. Většinou těm menším dětem musíme připomínat a dohlížet na to, aby si umývaly ruce a ty větší děti předškolní jsou takové samostatnější a zvládají hygienu rukou samy.”
Veronika Klapetková, učitelka, MŠ 17. listopadu: “Neustále je na to upozorňujeme a snažíme se, aby dodržovaly tu hygienu. Někteří jdou a některé musíme do toho nutit, zapomínají.”

Podle odhadů 70–80 % všech infekčních nemocí lidé přenášejí jen tím, že nedodržují správnou hygienu. Nejvíce bakterií se nachází na předmětech, které často používáme. Může to být mobil. počítačová klávesnice nebo klíče.

Gabriela Návratová, sestra pro nemocniční hygienu: “Dále to může to být chřipka, různé respirační infekční onemocnění, samozřejmě různé průjmové onemocnění u dětí, to jsou zejména rotavirové infekce.”
Jana Bystrická, výuka a prevence, Slezská nemocnice v Opavě: “Děti se pak dozví ještě určité detaily k tomu, jak vlastně pečovat o své ruce tak, abychom sebe co nejvíce ochránili. Protože v případě, že si provedu správně hygienu rukou, chráním sebe. A když chráním sebe, chráním tebe, maminku, kolegu, spolupracovníka, kamaráda.”

Děti se mohly podívat, jak to ve Slezské nemocnici na dětském oddělení vypadá. Jednotka intenzivní péče byla vyzdobena jako ponorka s podmořským světem. Ve dveřích od pokojů kulaté okna, na zdech námořní mapy a spousta obrázků mořských zvířat.

Jana Bystrická, výuka a prevence, Slezská nemocnice v Opavě: “My máme tu návštěvnost většinou sedm, osm set, záleží na jednotlivém roku, záleží hodně na počasí. My jim rádi o tom něco povíme a máme dobrý pocit z toho, když ony si zároveň z toho něco odnesou pro sebe.”

Vůbec první akce spojená s hygienou rukou byla zorganizována v roce 2005. Projekt v té době podpořilo 121 zemí světa. Od té doby se počty zemí zapojených do osvětové akce rok od roku zvyšují. Slezská nemocnice se do akce poprvé zapojila v roce 2013.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000037137/svetovy-den-hygieny-probehl-ve-slezske-nemocnici