Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Prodej pozemků Pod Skalkou, určených pro výstavbu rodinných domů, soukromému vlastníkovi odsouhlasilo zastupitelstvo na podzim 2021. Realitní společnost ze Vsetína, Feigen Project Financing, za ně nabídla 15,1 milionu.

Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Podle územního plánu je toto poslední lokalita, kde je umožněno vystavět rodinné domy. Město Nový Jičín v roce 2021 tuto lokalitu prodalo developerovi, který nyní staví infrastrukturu. Ta plocha má zhruba 38 tisíc metrů čtverečních a má zde vzniknout 23 parcel pro výstavbu rodinných domů.”

Inženýrské sítě tedy financuje realitní společnost, ta také parcely odprodala jednotlivým stavitelům.

Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Naší záležitostí je zasíťovat lokalitu, vodovodem, kanalizací, veřejným osvětlením a vybudovat jednotlivé přístupové cesty do této lokality. Dvě přístupové cesty do této lokality jsou od stávající komunikace Tolstého a potom jedna pro pěší u budoucího dětského hřiště, kde v budoucnu toto hřiště plánuje zbudovat město.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město se účastní pravidelně kontrolních dnů, protože v kupní smlouvě je závazek a smlouva o smlouvě budoucí, že budoucí infrastrukturu, čili inženýrské sítě a taktéž dopravní infrastrukturu, chodníky a komunikace, nabyde do svého vlastnictví město.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “My předpokládáme dokončení této lokality na přelomu srpna a září. Pak bude probíhat kolaudace jednotlivých sítí a předpokládám, že když stavitelé začnou vyřizovat stavební povolení pro jednotlivé domy, tak by mohli ještě na podzim, případně hnedka na jaře, začít s realizaci svých domků.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud bychom měli vzít analogii s lokalitou Za Školou, kde město budovalo infrastrukturu, tak příprava této výstavby a samotný prodej trval zhruba 15 let. V roce 2008 bylo první územní rozhodnutí a v roce 2023 jsme prodávali poslední pozemek, prodalo se všech 23 pozemků. Takže v tomto ohledu je vidět, že město není úplně zdatný “developer”. Proto jsme se rozhodli jít cestou jinou, a to nabídnout celou plochu k výstavbě developerovi, a z této zkušenosti vidíme, že opravdu soukromý sektoru umí budovat rychleji, protože zhruba za dva roky po nabytí vlastnického práva už dochází k realizaci vlastní stavební činnosti.”

Přestože město tyto pozemky prodalo developerovi, ten nemá úplně volné ruce, závazná je pro něj zastavovací studie této lokality. Nicméně došlo ke dvěma změnám, které v ní město posvětilo. Jednak zde byla umožněna výstavba trafostanice ČEZu z důvodu nedostatečné kapacity elektrické energie.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Druhá změna, která proběhla, tak zastupitelstvo v loňském roce schválilo výjimku ze studie v podobě toho, že developer nemusí budovat plyn v této lokalitě. Jednak z důvodů, řekněme geopolitických, a také mezi budoucími vlastníky těch pozemků není o plyn zájem.”

Dalším zájmem města v této lokalitě jsou i navazující pozemky ve vlastnictví státního pozemkového úřadu. Radnice požádala o jejich převod a do budoucna tu chce vybudovat suchý poldr, nádrž pro zadržování dešťové vody, a prostranství veřejné zeleně.

Aktuálně teď také město spolu s realitní společností a novými vlastníky jednotlivých parcel řeší pojmenování dvou nových ulic, které tu vzniknout. Osloven byl i Klub rodáků a přátel města, Státní okresní archiv a osadní výbor Loučka.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Z došlých návrhů a podnětů, které jsme obdrželi, se objevují i někteří rodáci města a významné osobnosti města, ale objevuje se i pojmenování po té lokalitě, jak ji tady známe, čili ulice Bocheta nebo K Bochetě, a nebo dokonce Ke střelnici, protože v minulosti tady proběhly střelecké závody.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Navrhovali jsme jména ulic Ervína Bártka a Václava Ptáčka. Vlastně tady ti dva pánové jsou rodáci z Nového Jičína a mají blízko k hudbě.”

O pojmenování ulic rozhodne dle předložených návrhů zastupitelstvo v průběhu letošního roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Kroky za Šimonka dělá robot i desítky běžců

5. června 2023 10:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Skalkách se uskutečnil 2. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžecký závod s doprovodným programem se konal na podporu vzácné vážné metabolické nemoci, která byla tomuto malému chlapci diagnostikována.

Benefiční akce pomáhá Šimonkovi kráčet

2. června 2023 8:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Skalkách v Novém Jičíně se uskutečnil 2. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžecký závod s doprovodným programem se konal na podporu vzácné vážné metabolické nemoci, která byla tomuto malému chlapci diagnostikována.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

15. května 2024 7:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy
Vydáno 29. dubna 2024 8:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Prodej pozemků Pod Skalkou, určených pro výstavbu rodinných domů, soukromému vlastníkovi odsouhlasilo zastupitelstvo na podzim 2021. Realitní společnost ze Vsetína, Feigen Project Financing, za ně nabídla 15,1 milionu.

Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Podle územního plánu je toto poslední lokalita, kde je umožněno vystavět rodinné domy. Město Nový Jičín v roce 2021 tuto lokalitu prodalo developerovi, který nyní staví infrastrukturu. Ta plocha má zhruba 38 tisíc metrů čtverečních a má zde vzniknout 23 parcel pro výstavbu rodinných domů.”

Inženýrské sítě tedy financuje realitní společnost, ta také parcely odprodala jednotlivým stavitelům.

Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Naší záležitostí je zasíťovat lokalitu, vodovodem, kanalizací, veřejným osvětlením a vybudovat jednotlivé přístupové cesty do této lokality. Dvě přístupové cesty do této lokality jsou od stávající komunikace Tolstého a potom jedna pro pěší u budoucího dětského hřiště, kde v budoucnu toto hřiště plánuje zbudovat město.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město se účastní pravidelně kontrolních dnů, protože v kupní smlouvě je závazek a smlouva o smlouvě budoucí, že budoucí infrastrukturu, čili inženýrské sítě a taktéž dopravní infrastrukturu, chodníky a komunikace, nabyde do svého vlastnictví město.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “My předpokládáme dokončení této lokality na přelomu srpna a září. Pak bude probíhat kolaudace jednotlivých sítí a předpokládám, že když stavitelé začnou vyřizovat stavební povolení pro jednotlivé domy, tak by mohli ještě na podzim, případně hnedka na jaře, začít s realizaci svých domků.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud bychom měli vzít analogii s lokalitou Za Školou, kde město budovalo infrastrukturu, tak příprava této výstavby a samotný prodej trval zhruba 15 let. V roce 2008 bylo první územní rozhodnutí a v roce 2023 jsme prodávali poslední pozemek, prodalo se všech 23 pozemků. Takže v tomto ohledu je vidět, že město není úplně zdatný “developer”. Proto jsme se rozhodli jít cestou jinou, a to nabídnout celou plochu k výstavbě developerovi, a z této zkušenosti vidíme, že opravdu soukromý sektoru umí budovat rychleji, protože zhruba za dva roky po nabytí vlastnického práva už dochází k realizaci vlastní stavební činnosti.”

Přestože město tyto pozemky prodalo developerovi, ten nemá úplně volné ruce, závazná je pro něj zastavovací studie této lokality. Nicméně došlo ke dvěma změnám, které v ní město posvětilo. Jednak zde byla umožněna výstavba trafostanice ČEZu z důvodu nedostatečné kapacity elektrické energie.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Druhá změna, která proběhla, tak zastupitelstvo v loňském roce schválilo výjimku ze studie v podobě toho, že developer nemusí budovat plyn v této lokalitě. Jednak z důvodů, řekněme geopolitických, a také mezi budoucími vlastníky těch pozemků není o plyn zájem.”

Dalším zájmem města v této lokalitě jsou i navazující pozemky ve vlastnictví státního pozemkového úřadu. Radnice požádala o jejich převod a do budoucna tu chce vybudovat suchý poldr, nádrž pro zadržování dešťové vody, a prostranství veřejné zeleně.

Aktuálně teď také město spolu s realitní společností a novými vlastníky jednotlivých parcel řeší pojmenování dvou nových ulic, které tu vzniknout. Osloven byl i Klub rodáků a přátel města, Státní okresní archiv a osadní výbor Loučka.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Z došlých návrhů a podnětů, které jsme obdrželi, se objevují i někteří rodáci města a významné osobnosti města, ale objevuje se i pojmenování po té lokalitě, jak ji tady známe, čili ulice Bocheta nebo K Bochetě, a nebo dokonce Ke střelnici, protože v minulosti tady proběhly střelecké závody.”
Jan Zlámalík, jednatel Feigen Project Financing: “Navrhovali jsme jména ulic Ervína Bártka a Václava Ptáčka. Vlastně tady ti dva pánové jsou rodáci z Nového Jičína a mají blízko k hudbě.”

O pojmenování ulic rozhodne dle předložených návrhů zastupitelstvo v průběhu letošního roku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042788/stavebni-parcely-pod-skalkou-budou-na-podzim-hotovy