Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Celý MS kraj |  | Ostravské minuty

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravě se v roce 2021 podařilo prodat v průmyslové zóně Mošnov pozemky italské společnosti IRCE. Loni se pak na 20 000 čtverečních metrech začala stavět továrna na výrobu vodičů na vinutí z mědi a hliníku.

Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: "Je to typ investora, který bychom v kraji chtěli. Investice kraji pomůže, a to především proto, že to je investice do oboru s vysokou přidanou hodnotou."

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Ta průmyslová zóna je velmi výhodná, protože je tam letiště, velký železniční terminál, je to napojené na dálnici, je to kousek od Ostravy. Logistické umístění předurčuje, že ta zóna bude úspěšná a ona je úspěšná." 

Vinuté vodiče se využívají pro elektrické stroje - nejčastěji elektromotory, generátory nebo např. transformátory. Výrobní zařízení bude obsluhovat 60 - 90 pracovníků z nichž většinou půjde o operátory. 

Filippo Casadio, předseda skupiny IRCE: "Podle analytiků trhu bude v příštím desetiletí poptávka v našem segmentu exponenciálně růst. Investice v České republice nabízí naší skupině možnost co nejlépe využít výrobní kapacity k rychlé a efektivní reakci na rostoucí poptávku na trhu, kterou přechod na elektřinu vyvolá. Kromě toho má investice v Mošnově několik strategických výhod, jako je poloha v srdci Evropy a v blízkosti významných zákazníků, vynikající infrastruktura a dopravní spojení."

Strategická průmyslová zóna má rozlohu zhruba 200 hektarů a je součástí průmyslového areálu o celkové ploše 292 hektarů. V současnosti je v zóně zaměstnáno přibližně 4700 lidí.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Průmyslová zóna vznikla v místě bývalého vojenského brownfieldu přímo před prostorem letiště. Naplněnost je dneska velmi slušná a rozvojových území tam prudce ubývá. Jako město tam aktuálně máme posledních 50 hektarů, které jsou ve stavu stoprocentní připravenosti. Aktuálně se je snažíme udat na trhu. Myslím si, že v brzké době oznámíme posun v této záležitosti."

Nová továrna společnosti IRCE chce výrobu zahájit na podzim letošního rou. Investice dosahuje necelé miliardy korun. 

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava vylepšila podmínky pro investory a znovu nabízí výškovou budovu na Ostrčilově ulici

1. listopadu 2023 9:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Návrh architektky Evy Jiřičné na rekonstrukci výškového domu na Ostrčilově ulici Ostravě jsme vám už představovali. Město jej nechalo vypracovat jako budoucí možnou podobu a nabídlo pozemek i s budovou investorům. Nyní Ostrava podmínky ještě vylepšila.

Obce na Bohumínsku požadují záruky kvůli přípravě projektu Strategického podnikatelského parku

8. března 2024 13:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

O přínosech a dopadech přípravy projektu stavby podnikatelského parku jednali zástupci Bohumína, Dolní Lutyně a Dětmarovic. Shodli se, že případný příchod investora, který chce na pozemcích o rozloze až 280 hektarů realizovat strategický projekt, nesmí snížit kvalitu života obyvatel regionu. Od státu budou požadovat důkladné prověření a záruky.

Nový Jičín rozhodl o prodeji 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v průmyslové zóně

14. června 2023 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do městské pokladny poputuje více než 120 milionů korun.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.


Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15. května 2024 10:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků
Vydáno 29. dubna 2024 9:14, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravě se v roce 2021 podařilo prodat v průmyslové zóně Mošnov pozemky italské společnosti IRCE. Loni se pak na 20 000 čtverečních metrech začala stavět továrna na výrobu vodičů na vinutí z mědi a hliníku.

Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: "Je to typ investora, který bychom v kraji chtěli. Investice kraji pomůže, a to především proto, že to je investice do oboru s vysokou přidanou hodnotou."

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Ta průmyslová zóna je velmi výhodná, protože je tam letiště, velký železniční terminál, je to napojené na dálnici, je to kousek od Ostravy. Logistické umístění předurčuje, že ta zóna bude úspěšná a ona je úspěšná." 

Vinuté vodiče se využívají pro elektrické stroje - nejčastěji elektromotory, generátory nebo např. transformátory. Výrobní zařízení bude obsluhovat 60 - 90 pracovníků z nichž většinou půjde o operátory. 

Filippo Casadio, předseda skupiny IRCE: "Podle analytiků trhu bude v příštím desetiletí poptávka v našem segmentu exponenciálně růst. Investice v České republice nabízí naší skupině možnost co nejlépe využít výrobní kapacity k rychlé a efektivní reakci na rostoucí poptávku na trhu, kterou přechod na elektřinu vyvolá. Kromě toho má investice v Mošnově několik strategických výhod, jako je poloha v srdci Evropy a v blízkosti významných zákazníků, vynikající infrastruktura a dopravní spojení."

Strategická průmyslová zóna má rozlohu zhruba 200 hektarů a je součástí průmyslového areálu o celkové ploše 292 hektarů. V současnosti je v zóně zaměstnáno přibližně 4700 lidí.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Průmyslová zóna vznikla v místě bývalého vojenského brownfieldu přímo před prostorem letiště. Naplněnost je dneska velmi slušná a rozvojových území tam prudce ubývá. Jako město tam aktuálně máme posledních 50 hektarů, které jsou ve stavu stoprocentní připravenosti. Aktuálně se je snažíme udat na trhu. Myslím si, že v brzké době oznámíme posun v této záležitosti."

Nová továrna společnosti IRCE chce výrobu zahájit na podzim letošního rou. Investice dosahuje necelé miliardy korun. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042793/v-mosnovske-zone-vyrusta-tovarna-na-vinute-vodice-praci-v-ni-najde-60--90-pracovniku