Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravští lékaři vyráží na misi do západoafrického Beninu

Celý MS kraj |

Ostravské lékařské špičky vyráží na misi do Beninu. Skupinu expertů povede děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Lékaři budou na místě poskytovat potřebnou specializovanou zdravotní péči obyvatelům jedné z nejchudších zemí západní Afriky.

V sobotu 6. ledna odletí v brzkých ranních hodinách z vídeňského mezinárodního letiště na misi do západoafrického Beninu skupina českých expertů pod vedením děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara. Součástí mise bude i přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity Lubomír Martínek. Dále také přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity Ondřej Šimetka. 

Rastislav Maďar, děkan PF OU a vedoucí mise: "Již několik měsíců provádí beninští kolegové screening a výběr pacientů vhodných k operačním výkonům, kterým se budou experti z Česka po příjezdu věnovat. Naším cílem je přímá pomoc pacientům všech věkových kategorií z různých částí této 14 miliónové země a současně vytvoření základních podmínek pro dlouhodobou spolupráci v rámci dalších žádaných medicínských specializací."

Kromě poskytování lékařské péče v chirurgii, gynekologii, gastroenterologii a infektologii na klinice v jižním Beninu proběhne řada jednání se zástupci státních orgánů a akademických institucí, například s děkanem Lékařské fakulty Université de Parakou na severovýchodě země. A proč právě Benin?

Rastislav Maďar, děkan PF OU a vedoucí mise: "Může za to výborná spolupráce s neziskovou organizací Benin Santé a navíc zdravotní statistiky Beninu vypovídají za vše. Kojenecká i mateřská úmrtnost jsou dvacetinásobně vyšší než u ČR. Ale nejvíc výpovědní hodnotu ohledně dostupnosti kvalitní zdravotní péče dává ukazatel počtu lékařů na 1000 obyvatel, který je v České republice šedesátkrát vyšší. I proto je průměrná očekávaná délka života v této zemi jen těsně nad 60 let. Věříme, že naše dlouhodobá snaha přinese viditelné výsledky, tak jak se nám to v minulých dekádách podařilo v jiných zemích afrického kontinentu."

Spolek přátel Bénin Santé založil gastroenterolog Vincent Zoundjiekpon, který pochází z Beninu. Spolek poskytuje humanitární, sociální a zdravotnickou pomoc chudým lidem, a to včetně operací. Dlouhodobě také spolupracuje s neziskovými organizacemi přímo v Beninu, které koordinují a vedou projekty přímo v zemi.

Nahlásit chybu


K tématu

Akademie zdravého sportu školila v Ostravě trenéry a kouče, jak trénovat děti a mládež

26. března 2024 13:00 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Magazín TV medicína

Akademie zdravého sportu, pořádaná Lékařskou fakultou Ostravské univerzity, měla v loňském listopadu takový úspěch, že se vedení fakulty rozhodlo s akcí pokračovat a uspořádat další dva cykly. Jeden z nich se uskutečnil v univerzitní cvičné nemocnici a měl za cíl vzdělat trenéry a kouče.

Na magistrátu se setkali výjimeční studenti. Jde o stipendisty programu Talent roku

2. června 2023 8:46 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava si velice váží nadaných studentů a snaží se je podporovat. Ti nejnadanější pak dostávají od města i stipendium a jejich příběhy jsou zveřejněny jako inspirace ostatním. Vybrané talenty za letošní rok se představily ve foyeru Nové radnice.

Tylův sad ve Slezské Ostravě projde kompletní revitalizací a úpravou

18. července 2023 15:07 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Nový moderní a přírodě blízký park. Takový bude po revitalizaci a kompletní proměně Tylův sad u Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Jeho úpravy byly připraveny ve spolupráci s obvodem, občany a také samotnou fakultou. Park doplní nový mobiliář, pěší trasy i zeleň.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

Ostravští lékaři vyráží na misi do západoafrického Beninu
Vydáno 4. ledna 2024 14:51, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ostravské lékařské špičky vyráží na misi do Beninu. Skupinu expertů povede děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Lékaři budou na místě poskytovat potřebnou specializovanou zdravotní péči obyvatelům jedné z nejchudších zemí západní Afriky.

Docent Maďar s dětským pacientem; foto: Lékařská fakulta Ostravské univerzity

V sobotu 6. ledna odletí v brzkých ranních hodinách z vídeňského mezinárodního letiště na misi do západoafrického Beninu skupina českých expertů pod vedením děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara. Součástí mise bude i přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity Lubomír Martínek. Dále také přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity Ondřej Šimetka. 

Rastislav Maďar, děkan PF OU a vedoucí mise: "Již několik měsíců provádí beninští kolegové screening a výběr pacientů vhodných k operačním výkonům, kterým se budou experti z Česka po příjezdu věnovat. Naším cílem je přímá pomoc pacientům všech věkových kategorií z různých částí této 14 miliónové země a současně vytvoření základních podmínek pro dlouhodobou spolupráci v rámci dalších žádaných medicínských specializací."

Kromě poskytování lékařské péče v chirurgii, gynekologii, gastroenterologii a infektologii na klinice v jižním Beninu proběhne řada jednání se zástupci státních orgánů a akademických institucí, například s děkanem Lékařské fakulty Université de Parakou na severovýchodě země. A proč právě Benin?

Rastislav Maďar, děkan PF OU a vedoucí mise: "Může za to výborná spolupráce s neziskovou organizací Benin Santé a navíc zdravotní statistiky Beninu vypovídají za vše. Kojenecká i mateřská úmrtnost jsou dvacetinásobně vyšší než u ČR. Ale nejvíc výpovědní hodnotu ohledně dostupnosti kvalitní zdravotní péče dává ukazatel počtu lékařů na 1000 obyvatel, který je v České republice šedesátkrát vyšší. I proto je průměrná očekávaná délka života v této zemi jen těsně nad 60 let. Věříme, že naše dlouhodobá snaha přinese viditelné výsledky, tak jak se nám to v minulých dekádách podařilo v jiných zemích afrického kontinentu."

Spolek přátel Bénin Santé založil gastroenterolog Vincent Zoundjiekpon, který pochází z Beninu. Spolek poskytuje humanitární, sociální a zdravotnickou pomoc chudým lidem, a to včetně operací. Dlouhodobě také spolupracuje s neziskovými organizacemi přímo v Beninu, které koordinují a vedou projekty přímo v zemi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040866/ostravsti-lekari-vyrazi-na-misi-do-zapadoafrickeho-beninu